Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Συνεδριάζει σήμερα στο Μεξικό η G20 - Weidmann: Οχι άλλη βοήθεια στην Ελλάδα αν δεν συμμορφωθεί - Στο επίκεντρο η αύξηση των πόρων του ΔΝΤ - Σχεδόν το 100% των επενδυτών αναμένουν ελληνική χρεοκοπία παρά το 2ο πακέτο

...σχολιάστε
Με τα βλέμματα στραμμένα στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη και φυσικά στην Ελλάδα, ξεκίνησε η Σύνοδος της G20 στο Μεξικό. Στην ομιλία του ο J. Weidmann, μέλος του διοκητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, προειδοποίησε πως «εν τέλει, η Ελλάδα δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα», αλλά «θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν θα εκταμιευθούν περαιτέρω δόσεις εάν η Ελλάδα αποτύχει να τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας».


Πιέσεις από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία αναμένεται να δεχτούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στη σημερινή Σύνοδο των χωρών της G20, τέσσερις μόνο ημέρες μετά την απόφαση του Eurogroup για τη δεύτερη ελληνική διάσωση για να ενισχύσουν το «τείχος προστασίας» της Ευρώπης.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι αναμένεται να πιέσουν τα άλλα μέλη των 20 πλουσιότερων και αναπτυσσόμενων χωρών να ενισχύσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με ρευστό ώστε να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Τα παραπάνω εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg σε μία στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση Ομπάμα αρνείται σθεναρά περαιτέρω ενίσχυση του ΔΝΤ πριν η Ευρωζώνη ενισχύσει το δικό της «τείχος προστασίας».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι υπουργοί Οικονομικών και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες συναντώνται στην πόλη του Μεξικό τέσσερις μόλις ημέρες μετά το πακέτο των 130 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Βραζιλία και το Μεξικό δείχνουν πρόθυμες να βοηθήσουν όταν η Ευρώπη αναλάβει δράση, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρώπη των 500 εκατ. κατοίκων έχει πτωτικές τάσεις, η G20 απαιτεί μεγαλύτερο «τείχος προστασίας».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας όταν ξέσπασε η κρίση το 2009, αναζητεί τουλάχιστον άλλα 500 δισ. δολάρια για να ενισχύσει τους πόρους του Ταμείου.

Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 1-2 Μαρτίου αναμένεται να αναζητούν μηχανισμούς αύξησης των πόρων του Μόνιμου Ταμείου Στήριξης κατά επιπλέον 500 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της αύξησης των πόρων του ΔΝΤ συζητήθηκε και στη Σύνοδο της G20 στις Κάννες τον περασμένο Νοέμβριο χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση. Αυτό το Σαββατοκύριακο δεν αποκλείεται, σύμφωνα με το Bloomberg, να μπει η βάση για το θέμα.

Το πρακτορείο σημειώνει τέλος τις ανησυχίες των επενδυτών για την Ελλάδα, για την οποία το 94% των επενδυτών πιστεύει ότι θα χρεοκοπήσει παρά το δεύτερο πακέτο.

www.bankingnews.gr