Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο ενόψει του κρίσιμου Eurogroup

...σχολιάστε
Σε εξέλιξη αυτή την ώρα βρίσκεται η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για τις τηλεδιασκέψεις και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ευρωπαίους ηγέτες.

Στο τραπέζι της συνεδρίασης θα τεθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης και του PSI, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται ο εφαρμοστικός νόμος του νέου Μνημονίου με τα επώδυνα μέτρα που προβλέπουν περικοπές σε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια.



Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα εισηγηθεί τα νομοσχέδια για την αξιοποίηση του προγράμματος «Ήλιος» και του Ελληνικού.

Ο υπουργός, κατά την είσοδό του, δήλωσε ότι αυτά τα δύο νομοσχέδια έχουν καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα και δίνουν το σύνθημα ότι μπορεί να υπάρχει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου γίνεται εκτάκτως καθώς την Κυριακή συνεδριάζει το Euroworking Group (EWG) με αντικείμενο την προετοιμασία του κρίσιμου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Δευτέρα.

Η κυβέρνηση επισπεύδει, πέραν του πρώτου εφαρμοστικού νόμου του νέου Μνημονίου, το θέμα της αξιοποίησης της έκτασης του Ελληνικού και του προγράμματος «Ήλιος».

Επικρατεί, πάντως, συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα του Eurogroup, όπως φάνηκε μετά την τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

«Η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι τρεις συμμετέχοντες προσδοκούν ότι το Eurogroup τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του θα καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα», ανέφερε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Μετά την επικύρωση των μέτρων ύψους 325 εκατ. ευρώ και των επιμέρους ρυθμίσεων του εφαρμοστικού νόμου του νέου μνημονίου, ο εφαρμοστικός και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την ενσωμάτωση των περικοπών ύψους 3,2 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, αναμένεται να κατατεθούν σε ένα ενιαίο κείμενο στη Βουλή.

greece-salonika