Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΕ ετοιμάζεται για κυρώσεις στη Συρία - Η Ρωσία προειδοποιεί

...σχολιάστε
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος, όπως δηλώνουν διπλωματικές πηγές.

Τα νέα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν απαγορεύσεις σχετικά με την εισαγωγή φωσφορικών αλάτων από τη Συρία, αναφέρει το AP, επικαλούμενο  ως πηγή έναν ανώτερο υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν επίσης τις εμπορικές πτήσεις μεταξύ της Συρίας και της Ευρώπης και τις οικονομικές συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα της χώρας.


Δεν είναι ακόμη σαφές ποια μέτρα θα υιοθετηθούν σε επίπεδο ΕΕ στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 27 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, η ΕΕ απαγόρευσε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Συρία.

Επίσης έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις στην έκδοση βίζας  σε μια σειρά από κυβερνητικούς και στρατιωτικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς.

Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ προειδοποιεί τη  διεθνή κοινότητα να μην  προκαθορίζει την τύχη του Άσαντ.

"Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να προκαθορίζει το αποτέλεσμα της κατάστασης στο εσωτερικό της Συρίας",  δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Τετάρτη. "Αυτό αφορά επίσης και την τύχη του ηγέτη της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασάντ", πρόσθεσε ο υπουργός.

Επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας ότι η πίεση πρέπει να ασκηθεί τόσο τις κυβερνητικές δυνάμεις όσο και στις ομάδες της αντιπολίτευσης.

Θα πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τα όπλα και να αρχίσουν συνομιλίες, τόνισε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Άσαντ την Τρίτη στη Δαμασκό, δήλωσε ότι ο σύριος ηγέτης εξουσιοδότησε τον αντιπρόεδρο Farouk al-Sharaa να διεξάγει διάλογο με "όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης".

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η απόφαση ορισμένων χωρών να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από τη Συρία δεν θα βοηθήσει στη διευθέτηση της κρίσης της εν λόγω χώρας.