Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Προσδοκίες από τη λίμνη Βοστόκ: από αποδείξεις για εξωγήινη ζωή, μέχρι αναζήτηση του μυστικού καταφυγίου του Χίτλερ

...σχολιάστε
Επιστήμονες, περιβαλλοντολόγοι ακόμα και ιστορικοί του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου έχουν αντιδράσει με ένα μείγμα ενθουσιασμού και ενδιαφέροντος στην είδηση ότι Ρώσοι γεωλόγοι ανακάλυψαν μια τεράστια υπόγεια λίμνη στην Ανταρκτική περίπου 20 εκατομμυρίων ετών.

Τους πήρε πάνω από 30 χρόνια γεωτρήσεων για να διαπεράσουν τα 3.700 μέτρα του πάγου, δουλεύοντας κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε θερμοκρασίες που έφταναν τους μείον 80 βαθμούς Κελσίου.

Αλλά αξίζει τον κόπο, αν έστω και οι μισοί από τους ισχυρισμούς που γίνονται για τη λίμνη είναι αλήθεια.


Σφραγισμένη από κάτω από τον πάγο για εκατομμύρια χρόνια, η λίμνη είναι ένα μοναδικό περιβάλλον.
"Σύμφωνα με την έρευνά μας, η ποσότητα του οξυγόνου στη λίμνη υπερβαίνει αυτήν που υπάρχει σε άλλα μέρη του πλανήτη μας από 10 έως 20 φορές. Κάθε μορφής ζωής  που βρίσκουμε εδώ, είναι πιθανό να είναι μοναδική στη Γη", λέει ο Sergey Bulat, ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολή της Ρωσίας στην Ανταρκτική, στο ρωσικό περιοδικό Reporter.


Αλλά υπάρχει ένα μέρος που δεν βρίσκεται στη γη και έχει παρόμοιες συνθήκες,ο μυστηριώδης δορυφόρος του Δία που ονομάζεται Europa.
«Η ανακάλυψη μικροοργανισμών στη λίμνη Βοστόκ μπορεί να σημαίνει ότι, η πρώτη συνάντηση με εξωγήινη μορφή ζωής θα μπορούσε να συμβεί στον  Europa," δήλωσε ο Dr Vladimir Kotlyakov, Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωγραφίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στην εφημερίδα Vzglyad.
Μέχρι τώρα οι επιστήμονες διαφωνούν σχετικά με την παρουσία μορφών ζωής στο νερό.

Πολλά εξαρτώνται από το πώς η λίμνη σχηματίστηκε. Αν η λίμνη σχηματίστηκε όταν η Ανταρκτική είχε ήδη παγώσει, όπως ο πάγος έλιωνε από τον πυρήνα της Γης, τότε η πιθανότητα να βρεθούν ενδιαφέροντες μικροοργανισμοί είναι μικρή.
 Αλλά αν η λίμνη υπήρχε ήδη όταν η Ανταρκτική ήταν ακόμα ζεστή, όλα είναι δυνατά.

Αρκετοί μη-επιστήμονες ρώτησαν αν αυτές οι μορφές ζωής θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες, άγνωστοι ιοί, ή ίσως ακόμη και ένα τέρας, όπως αυτό στην ταινία του John Carpenter, "The Thing".

"Όλα τα δείγματα, αλλά και οι ίδιοι οι επιστήμονες θα πρέπει να απολυμαίνονται προσεκτικά με τη χρήση ακτινοβολίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας" απάντησε ο Επικεφαλής της Αποστολής στην Ανταρκτική, Valeriy Lukin, στο ρωσικό περιοδικό Reporter.

Αναζητώντας τη μυστική βάση του Χίτλερ.

Η ανακάλυψη έδωσε νέα ελπίδα σε εκείνους που ψάχνουν για μια μυστική βάση καλυμμένη από πάγους, που χτίστηκε από τους Ναζί στην ίδια λίμνη.
Ο ναύαρχος Karl Dontiz είπε στον Αδόλφο Χίτλερ το 1943 ότι "ο υποβρύχιος στόλος της Γερμανίας είναι υπερήφανος που δημιούργησε ένα απόρθητο φρούριο για τον Φύρερ στην άλλη άκρη του κόσμου."

Υπάρχει η υπόθεση ότι ακόμα και τα λείψανα του Χίτλερ και της συζύγου του Εύα Μπράουν μεταφέρθηκαν στη βάση.
Ίσως η αποστολή να ανακαλύψει τώρα τη βάση του κοντά στη λίμνη, αν και αυτό φαίνεται κάπως απίθανο.

Αλλά ακόμη και οι λιγότερο θεαματικές ανακαλύψεις θα πρέπει να περιμένουν, Το καλοκαίρι στην Ανταρκτική πλησιάζει στο τέλος και η αποστολή θα πρέπει να επιστρέψει σε θερμότερα κλίματα. Οι ρώσοι επιστήμονες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο ρομπότ για να συλλέξει τα πρώτα δείγματα από το νερό της λίμνης, στο τέλος του έτους.

rt