Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Κολλάει στο "κούρεμα" του χρέους η συμφωνία

...σχολιάστε
Δραματική τροπή έχουν προσλάβει οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, καθώς η συμφωνία "κολλάει" στους όρους της αναδιάρθρωσης και της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI).


Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το Βερολίνο ζήτησε ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με το 3,4% στο οποίο υπήρχε συμφωνία το προηγούμενο διάστημα, με στόχο να μειωθεί περισσότερο το χρέος,

 Ωστόσο, ακόμη κι αν αυτό ισχύσει, θεωρείται πολύ δύσκολο να υποχωρήσει το χρέος στο 127,5% έναντι 129% που εκτιμά για το 2020 το ΔΝΤ, το οποίο έχει παρουσιάσει και ένα πλέγμα με τέσσερεις προτάσεις για την ελληνική οικονομία (Διαβάστε εδώ  σχετικά). Σε αυτές φαίνεται ότι περιλαμβάνεται και η προοπτική να φτάσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η διαπραγμάτευση για το PSI εξελίχθηκε, νωρίτερα, παράλληλα με το Eurogroup και σε αυτήν συμμετείχαν ο κύριος Βενιζέλος επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, η τρόικα (κύριοι Jörg Asmussen και Klaus Masuch από την ΕΚΤ, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Marco Buti από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ο κ. Lorenzo Giorganni από το ΔΝΤ) και ο Αντιπρόεδρος του EuroWorking Group και εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου George Heinrich, συμμετέχουν σε μια παράλληλη διαπραγμάτευση με τους κυρίους Charles Dallara, Jean Lemierre και Joseph Ackerman του IIF.

Ο κ. Dallara είχε νωρίτερα και τηλεδιάσκεψη με Έλληνες τραπεζίτες από την Αθήνα.

protothema