Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να πληρώσει η Ελλάδα τα ομόλογα του Μαρτίου»

...σχολιάστε
Το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει δάνειο - γέφυρα 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία το Μάριο καθώς δεν επαρκεί ο χρόνος για να εκταμιευθεί το νέο πακέτο διάσωσης. Όπως αναφέρει το Bloomberg η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση για την απαιτούμενη συμφωνία στα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή βοήθεια στη χώρα «μεταφέρεται την Πέμπτη από την Αθήνα στις Βρυξέλλες».

Ο φόβος για ελληνική «στάση πληρωμών» αναγκάζει και την επικεφαλής του ΔΝΤ να μεταβεί εκτάκτως στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.


Η Κριστίν Λαγκάρντ θα ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, να καταλήξει το ταχύτερο δυνατό σε μια συμφωνία η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Δεδομένης της διακοπής των εργασιών της Bundesbank την Παρασκευή, οι γερμανοί βουλευτές δεν θα μπορέσουν να εγκρίνουν την όποια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης μέσα στο επόμενο 15μερο οπότε είναι προγραμματισμένο το άνοιγμα του Κοινοβουλίου στο Βερολίνο.

Σύμφωνα λοιπόν με το Bloomberg, το ΔΝΤ θα συνεδριάσει την Πέμπτη πριν το Εurogroup προκειμένου να αποφασιστεί τυχόν παροχή βοήθειας στην Ελλάδα τμηματικά προκειμένου «να μη στεγνώσουν από χρήματα» τα ελληνικά ταμεία ενόψει της λήξης των ομολόγων του Μαρτίου.

Με μια απόφαση που θα παρέχει στην Ελλάδα μια «προκαταβολή δανείου» ύψους 30 δισ. ευρώ το ΔΝΤ θα ζητήσει ασφαλώς από την Αθήνα να επισπεύσει την ψήφιση των μέτρων που θα συνδέονται με τη νέα δανειακή σύμβαση και την ανταλλαγή ομολόγων.

24h