Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Κίνα: Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα ηθικό δικαίωμα να «προστατεύουν» τους Άραβες

...σχολιάστε
Η Κίνα δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν το δικαίωμα να «προστατεύουν» τους αραβικούς λαούς, αμφισβητώντας "την ειλικρίνεια και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής των ΗΠΑ". Η κορυφαία εφημερίδα της χώρας απάντησε στη Χίλαρι Κλίντον που χαρακτήρισε το βέτο της Κίνας και της Ρωσίας στον ΟΗΕ σχετικά με τη Συρία, ως "κατάπτυστο".


Η εφημερίδα People’s Daily αναφέρει ότι "το κίνητρο των Ηνωμένων Πολιτειών που παρελαύνουν ως "προστάτης" των αραβικών λαών δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς.Το πρόβλημα είναι τι ηθική βάση διαθέτει για αυτή τη συγκαταβατική και εγωιστική υπερ-αλαζονεία και αυτοπεποίθηση;"

Η εφημερίδα υπενθυμίζει την υπό αμερικανική ηγεσία εισβολή στο Ιράκ. "Ακόμα και τώρα η βία συνεχίζεται αμείωτη στο Ιράκ, και οι απλοί άνθρωποι δεν απολαμβάνουν την ασφάλεια. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να αναρωτηθούμε για την ειλικρίνεια και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής των ΗΠΑ".

Το κείμενο επαναλαμβάνει το επιχείρημα της Κίνας, ότι η απροθυμία της να πάρει θέση υπέρ μίας πλευράς στη σύγκρουση, αντικατοπτρίζει καλύτερα τα συμφέροντα του λαού της Συρίας.
Ένας Κινέζος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η κριτική των ΗΠΑ για τη στάση της Κίνας σχετικά με τη Συρία είναι «εντελώς απαράδεκτη».

"Η Κίνα καθορίζει πάντα τη στάση για το θέμα της Συρίας ξεκινώντας από την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία και στη Μέση Ανατολή και την μακροπρόθεσμη προστασία των θεμελιωδών συμφερόντων των συριακών και αραβικών λαών", ο Χονγκ Λέι, δήλωσε τη Δευτέρα, όπως αναφέρεται από το Reuters .

Η Ρωσία, η οποία επίσης καταψήφισε αυτό που ονομάζεται "ψήφισμα για την αλλαγή του καθεστώτος στην Συρία", στο πλαίσιο του ΟΗΕ, επέκρινε επίσης τη στάση των ΗΠΑ στη Συρία.

Σε πρόσφατο άρθρο του για την εξωτερική πολιτική ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση για τον πειρασμό να καταφύγουν σε μια "απλή,  δοκιμασμένη τακτική: Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει μια τέτοια ενέργεια,εντάξει. Αν όχι, εμείς θα δημιουργήσουμε ένα συνασπισμό των ενδιαφερομένων κρατών και θα χτυπήσουμε, έτσι κι αλλιώς".

Οι ρωσικές και οι κινεζικές επικρίσεις της πολιτικής των ΗΠΑ έρχονται μετά τη δήλωση της Χίλαρι Κλίντον που, όπως λέει, δεν υπάρχει ενθουσιασμός στην Ουάσιγκτον για τον πόλεμο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης της στο Μαρόκο, προέτρεψε όσους εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον Πρόεδρο της Συρίας Άσαντ, ιδιαίτερα τα μέλη της συριακής στρατιωτικής και επιχειρηματικής κοινότητας, να στραφούν εναντίον του.
"Όσο περισσότερο χρόνο στηρίζετε την εκστρατεία του καθεστώτος της βίας ενάντια στους αδελφούς και τις αδελφές σας, τόσο περισσότερο θα λεκιάζετε την τιμή σας", είπε η Κλίντον.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε από τις συριακές αρχές εθνικό δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα, μέσα σε συνεχιζόμενη βία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με βάση την Βρετανία, αναφέρει ότι τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, στρατιωτών και μαχητών της αντιπολίτευσης.
Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων είναι σε εξέλιξη, με τα επίσημα αποτελέσματα να αναμένονται αργότερα τη Δευτέρα.
Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε ότι αν εγκριθεί, το δημοψήφισμα θα οδηγήσει σε πολυκομματικές βουλευτικές εκλογές σε τρεις μήνες.
Οι περισσότερες ομάδες της αντιπολίτευσης της Συρίας μποϊκόταραν την ψηφοφορία, απαιτώντας ο Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία  εντελώς, ενώ λένε ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να τον κρατήσει στην εξουσία μέχρι το 2028.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, απέρριψαν την ψηφοφορία ως "φάρσα", που σκοπό έχει να δικαιολογήσει την αιματηρή καταστολή της αντιπολίτευσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να συνειδητοποιούν την πολυπλοκότητα της κατάστασης στη Συρία και δείχνουν σημάδια ελαφράς υπαναχώρησης από την προηγούμενη πολύ ενεργητική τους ώθηση για την αλλαγή καθεστώτος στη χώρα, όπως ο Jeremy Salt, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bilkent, είπε στο RT.

"Ενώ ακούμε πολλά λόγια από τη Χίλαρι Κλίντον, η ίδια δείχνει σημάδια ότι είναι πιο ενήμερη των διαπλοκών στο εσωτερικό της Συρίας", δήλωσε ο Salt. "Μιλούσε, (η Χίλαρι Κλίντον), για τους σύνθετους παράγοντες λέγοντας: "Λοιπόν θέλουμε να κάνουμε κάτι, αλλά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε," και μιλούσε για το γεγονός ότι, ενώ υπάρχουν προβληματικές περιοχές στη Συρία, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις στην χώρα που παραμένουν ανεπηρέαστες".
"Μπορείτε  εδώ να παρατηρήσετε ότι υπάρχει κάποια αλλαγή στο λόγο, που δείχνει ότι οι Αμερικανοί δεν είναι σίγουροι για το επόμενο βήμα τους".πρόσθεσε ο καθηγητής.

rt απόδοση η ψείρα