Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Οι αναταραχές στη Συρία προκαλούν εντάσεις στην Τουρκία

...σχολιάστε
Χιλιάδες Σύριοι έχουν καταφύγει στην γειτονική τους χώρα την Τουρκία, αναζητώντας ασφάλεια από την κυβέρνηση που επιτέθηκε  εναντίον των διαδηλωτών. Πολλοί από αυτούς ζουν σε στρατόπεδα προσφύγων στις πόλεις κοντά στα σύνορα με τη Συρία τους τελευταίους οκτώ μήνες.


Οι πρόσφυγες ζητούν όλο και περισσότερο τη διεθνή παρέμβαση στη χώρα καταγωγής τους για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ωστόσο, πολλοί τούρκοι Αλαουίτες - ένας κλάδος του Σιιτικού Ισλάμ, στους οποίους ανήκει και η οικογένεια του Προέδρου Άσαντ- που ζουν στην πόλη της Αντιόχειας έχουν αντιτεθεί στην επέμβαση στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς την «ιμπεριαλιστική επέμβαση», όπως μεταδίδει η Anita McNaught για το Al Jazeera  από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Η σύνοδος των "Φίλων της Συρίας", μιας ομάδας από 80 χώρες του κόσμου η οποία συνεδριάζει για πρώτη φορά στην Τύνιδα την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, (και από την οποία απέχουν η Ρωσία και η Κίνα), ουσιαστικά αναμένεται να στείλει ένα μήνυμα-τελεσίγραφο 72 ωρών στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Η Τουρκία έχει ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας μια επέμβαση στη Συρία και συμμετέχει στο συνέδριο των "Φίλων της Συρίας".

Η στάση της αυτή, θα πυροδοτήσει τις εντονότερες αντιδράσεις των τούρκων Αλαουιτών, ανοίγοντας ακόμη ένα εσωτερικό μέτωπο για την Τουρκία.

η ψείρα