Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Η Επιστήμη της Διαγραφής της Μνήμης

...σχολιάστε
Η διαγραφή των αναμνήσεων είναι ένα διάσημο χολιγουντιανό θέμα, από καιρό γνωστό στους σεναριογράφους.

Για παράδειγμα στην ταινία "Eternal Sunshine of the Spotless Mind", ο Jim Carrey και η Kate Winslet παίζουν ένα χωρισμένο ζευγάρι που υποβάλλεται σε μια ριζοσπαστική θεραπεία, προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε ίχνος της σχέσης τους από το μυαλό τους.

Η ικανότητα του να σβήσει κανείς τις αναμνήσεις δεν περιορίζεται πλέον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.


Οι άνθρωποι μπορούν να καταστείλουν ενεργά τις αναμνήσεις τους με τη μείωση της δραστηριότητας σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες.
Σε ένα πείραμα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, εθελοντές απομνημόνευσαν ζεύγη εικόνων,μια από ένα πρόσωπο και μία από μια ενοχλητική εικόνα, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή μια χειρουργική επέμβαση σε εξέλιξη.
Οι ερευνητές έδειξαν στη συνέχεια τις εικόνες των προσώπων στους εθελοντές, ζητώντας τους είτε να θυμηθούν  είτε  να προσπαθήσουν να ξεχάσουν τη φωτογραφία που ήταν συνδεδεμένη με αυτό το πρόσωπο, όπως αναφέρουν οι NY Times.

Χρησιμοποιώντας fMRI για να εξετάσουν την ανταπόκριση του εγκεφάλου, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν οι άνθρωποι αποτελεσματικά "ξεχνούσαν" τη μνήμη, όπως καταγραφόταν στο τεστ μνήμης αργότερα, η δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου ήταν μειωμένη.
Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν τον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή, τμήματα του εγκεφάλου που είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και το συναίσθημα.

  Ερευνητές στο Μπρούκλιν, όπως ο André Α. Fenton, (μελετά τη χωρική μνήμη σε ποντίκια και αρουραίους), έχουν ολοκληρώσει πρόσφατα συγκρίσιμα επίτευγματα, με μία μόνο δόση ενός πειραματικού φαρμάκου που χορηγείται σε περιοχές του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση συγκεκριμένων τύπων μνήμης, όπως οι συναισθηματικές σχέσεις, η χωρική γνώση και οι κινητικές δεξιότητες.

Το φάρμακο εμποδίζει μια χημική ουσία που χρειάζεται ο εγκέφαλος, προφανώς για να διατηρήσει μεγάλο μέρος των πληροφοριών που έμαθε.

Οι ειδικοί λένε ότι εάν ενισχυθεί η χημική ουσία του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει να αποτραπούν τα συμπτώματα της άνοιας και άλλα προβλήματα μνήμης.

coupmedia Απόδοση από την ψείρα