Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Μπλόκαραν τα ειρηνοδικεία της χώρας από τις πτωχεύσεις

...σχολιάστε
Μπλόκαραν τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας από τις αιτήσεις προσωπικής πτώχευσης των ελληνικών νοικοκυριών. Μέσα στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του περίφημου νόμου Κατσέλη, κατατέθηκαν συνολικά 7764 αιτήσεις με αποτέλεσμα αν κάποιος καταθέσει σήμερα αίτηση να παίρνει δικάσιμο για το 2013 και σε ορισμένες περιοχές ακόμη και για το 2014.

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, νέες αλλαγές στον νόμο με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών. Τα απολογιστικά στοιχεία που εξασφάλισε το moneypost.gr δείχνουν ότι ο μέχρι στιγμής, τη δυνατότητα απαλλαγής από ένα μέρος των χρεών του, εξασφαλίζει ο ένας στους δύο ο οποίος καταφεύγει στα δικαστήρια.


Μέχρι στιγμής το Ειρηνοδικείο της Αθήνας που είναι και το μεγαλύτερο της χώρας έχει εκδώσει περίπου 230 αποφάσεις. Συνολικά οι αιτήσεις έχουν φτάσει –με στοιχεία 31/12/11- στις 2250- με αποτέλεσμα η δικάσιμος να ορίζεται πλέον για το 2013. Επίκειται βέβαια η τοποθέτηση 80 ειρηνοδικών (για ολόκληρη τη χώρα) αλλά αυτό από μόνο του δεν θα επιταχύνει πολύ τις διαδικασίες δεδομένου ότι και σήμερα δεν εκδικάζονται περισσότερες από 30-32 υποθέσεις την εβδομάδα.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλα ειρηνοδικεία της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη, εκκρεμούν 790 αιτήσεις, στον Πειραιά 423, στο Μαρουσι 135, στο Περιστέρι 145, στην Κόρινθο 162, στο Ηράκλειο και στον Βόλο περίπου 170. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας και της αρμόδιας γ.γ Καταναλωτή έκαναν ήδη τις πρώτες διερευνητικές συζητήσεις με τους τραπεζίτες προκειμένου να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις –με μορφή τροπολογίας- στον νόμο Κατσέλη.

Το πρώτο ζήτημα που έχει μπει στο μικροσκόπιο είναι η περίφημη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ένα στάδιο που πρέπει να προηγηθεί της προσφυγής στα δικαστήρια από την πλευρά του δανειολήπτη. Μέχρι τώρα, συμφωνίες σε αυτό το στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν έχουν επιτευχθεί με αποτέλεσμα απλώς να παρατείνεται χρονικά η διαδικασία. Μελετάται το ενδεχόμενο ο εξωδικαστικός συμβιβασμός να γίνει προαιρετικός.

Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με τα χρόνια καταβολής κάποιων δόσεων από την πλευρά του δανειολήπτη.

Τα ειρηνοδικεία αποφασίζουν ένα ποσό το οποίο θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώνει ο οφειλέτης για μια περίοδο τεσσάρων ετών προκειμένου να απαλλαγεί από το υπόλοιπο χρέος του.

Αυτή η περίοδος των τεσσάρων ετών μετράει από την έκδοση της απόφασης. Όμως ένας δανειολήπτης που θα καταθέσει σήμερα αίτηση, θα πάρει στα χέρια του απόφαση ίσως και μέσα στο 2014 οπότε θα ξεμπερδέψει –το νωρίτερο- το 2018.

Μελετάται ο χρόνος να μετράει από την υποβολή της αίτησης και όχι από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

Αρίστος Οικονομίδης

moneypost.gr/