Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Συρία: Δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα με φόντο τις αιματηρές συγκρούσεις

...σχολιάστε
Οι Σύροι ψηφίζουν σήμερα για το νέο τους Σύνταγμα το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση, καθιερώνει τον πολιτικό πλουραλισμό, ενώ τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται ύστερα από τουλάχιστον 11 μήνες εξέγερσης.

Περισσότερα από 14.000 εκλογικά τμήματα έχουν ανοίξει σε όλη τη χώρα για τουλάχιστον 14 εκατομμύρια ψηφοφόρους, ηλικίας άνω των 18 ετών.


Το σχέδιο Συντάγματος εντάσσεται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων τις οποίες υποσχέθηκε το συριακό καθεστώς για να κατευνάσει το κίνημα αμφισβήτησης. Ωστόσο η αντιπολίτευση που βλέπει να επικρατεί σε αυτό το ίδιο πνεύμα, όπως και στο παλιό Σύνταγμα, ζητεί μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος.

Το νέο Σύνταγμα εκχωρεί κύρια προνόμια στον αρχηγό του κράτους απαλείφοντας τον κυρίαρχο ρόλο του κυβερνώντος εδώ και μισό αιώνα κόμματος Μπάαθ, μετέδωσε η επίσημη συριακή τηλεόραση.

Ο αρχηγός του κράτους επιλέγει τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απορρίπτει νόμους.

Το άρθρο 88 προβλέπει ότι ο πρόεδρος μπορεί να εκλέγεται για δύο επταετείς θητείες, αλλά το άρθρο 155 διευκρινίζει ότι οι διατάξεις αυτές θα εφαρμοστούν από την προσεχή προεδρική εκλογή, το 2014, επιτρέποντας έτσι την πιθανότητα ο Μπασάρ αλ Ασαντ να παραμείνει στην εξουσία ακόμη 16 χρόνια.

Το νέο Σύνταγμα αντικαθιστά το άρθρο 8 του Συντάγματος του 1973 που ορίζει ότι το κόμμα Μπάαθ είναι "ο ηγέτης του κράτους και της κοινωνίας" με μια διάταξη που καθιερώνει τον "πολιτικό πλουραλισμό", ενώ διατηρεί το άρθρο 3, σύμφωνα με το οποίο ο "πρόεδρος πρέπει να είναι μουσουλμάνος".

Αφίσες είναι τοιχοκολλημένες σε όλη την πρωτεύουσα και η κρατική τηλεόραση μεταδίδει αθλητικά. "Είναι η πρώτη φορά που τα μηνύματα περιορίζονται στην έκκληση προς τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες , χωρίς να τους προτρέπουν να ψηφίσουν υπέρ του Συντάγματος", δήλωσε υπουργός Ενημέρωσης Αντνάν Μαχμούντ.

Ωστόσο οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού κάλεσαν σε μποϊκοτάζ και σε γενική απεργία σήμερα Κυριακή σε όλη τη χώρα "γιατί το καθεστώς προσπαθεί με το τέχνασμα αυτό να κρύψει τα εγκλήματά του".

Την ίδια ώρα οι συριακές δυνάμεις σφυροκοπούν αδιάκοπα την πόλη Χομς και πραγματοποιούν επιχειρήσεις σε πολλές ακόμη πόλεις της χώρας για να καταστείλουν την εξέγερση, ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας που βομβαρδίζεται ανηλεώς τουλάχιστον επί τρεις εβδομάδες, αρκετές οβίδες έπληξαν την συνοικία Μπάμπα Αμρ, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι δύο τραυματισμένοι δυτικοί δημοσιογράφοι.

Εκρήξεις συγκλονίζουν τις συνοικίες Κάρμα αλ-Ζεϊτούν και σφοδρά πυρά ακούγονται στις συνοικίες Μπαμπ Σμπαα και Χαμιντίγια της Χομς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που εδρεύει στο Λονδίνο.

Παράλληλα αρκετές εκρήξεις συγκλόνισαν την ανατολική πόλη Ντέιρ Εζορ, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν νέες έρευνες για τον εντοπισμό ένοπλων αντικαθεστωτικών. Εννέα άτομα συνελήφθησαν.

Στην πόλη Ντεράα, προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης, συγκρούσεις ξέσπασαν νωρίς το πρωί μεταξύ του συριακού στρατού που κάνει χρήση πυρών βαρέος πυροβολικού και λιποτακτών.

Στην πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας και την Ιντλέμπ, στα βορειοδυτικά, εκρήξεις και πυρά ακούγονται σποραδικά.

Χθες, σχεδόν 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα, εκ των οποίων 72 άμαχοι από πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και 23 μέλη των δυνάμεων του καθεστώτος σε συγκρούσεις με τους λιποτάκτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

newsit