Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΗΠΑ: "Το Ιράν υποστηρίζει την Αλ Κάιντα"

...σχολιάστε
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν σήμερα το Ιράν ότι υποστηρίζει την Αλ Κάιντα και ότι εξάγει τις "βάρβαρες πρακτικές" της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Το ιρανικό Υπουργείο Πληροφοριών και Ασφάλειας (VeVak) "παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των Ιρανών πολιτών και εξάγει τις βάρβαρες πρακτικές του για να στηρίξει την απεχθή καταστολή του συριακού καθεστώτος κατά του πληθυσμού του", αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών σε δήλωση του ανακοινώνοντας κυρώσεις, που όμως δεν έχουν αποτέλεσμα, σε αυτόν τον κλάδο της ιρανικής κυβέρνησης.


Το Υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί επίσης το ιρανικό υπουργείο "για την υποστήριξη του σε τρομοκρατικές ομάδες, ανάμεσα τους η Αλ Κάιντα, η Αλ Κάιντα στο Ιράκ, η Χεζμπολάχ (στο Λίβανο) και η παλαιστινιακή Χαμάς".

Η αμερικανική κυβέρνηση αναφέρει ότι πρόσθεσε το VeVak στον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις με πολλά προεδρικά διατάγματα, συμπεριλαμβανομένου ενός που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 και "τιμωρεί" τους Ιρανούς ηγέτες που η Ουάσινγκτον κατηγορεί για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κυρώσεις στο εν λόγω διάταγμα προβλέπουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των φυσικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε όμως πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν παγώσει κανένα περιουσιακό στοιχείο βάσει του παρόντος διατάγματος, επειδή δεν μπόρεσαν να τα εντοπίσουν στο έδαφός τους.

Λίγο πριν την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζέιμς Κλάπερ, δήλωσε στη Γερουσία ότι η διπλή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 10 Φεβρουαρίου κατά της έδρας της Υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών και του επιτελείου των δυνάμεων ασφαλείας στη Δαμασκό κατά πάσα πιθανότητα διαπράχθηκε από το ιρακινό σκέλος της Αλ Κάιντα.

capital