Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Εγκεφαλικά εμφυτεύματα: όταν η επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα

...σχολιάστε
Η έρευνα ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία εμφυτευμάτων του εγκεφάλου που θα μπορούσαν να μεταφράσουν τις σκέψεις των ανθρώπων που έχουν χάσει την ικανότητα της ομιλίας.

Οι επιστήμονες πήραν αποσπάσματα από τις σκέψεις των ανθρώπων αποκωδικοποιώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα που προκαλείται από τις λέξεις που ακούν.

Το αξιοσημείωτο επίτευγμα των ερευνητών έδωσε νέα γνώση για το πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τη γλώσσα, και αυξάνει τη δελεαστική προοπτική των συσκευών που μπορούν να προσφέρουν τη δυνατοτητα ομιλίας σε αυτούς που την έχουν χάσει.


Αν και σε πρώιμο στάδιο, η έρευνα ανοίγει το δρόμο για τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα  που θα μπορούν να παρακολουθούν τις σκέψεις ενός ατόμου και να τις μετατρέπουν σε λέξεις και φράσεις

Τέτοιες συσκευές θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που χάνουν τη δυνατότητα ομιλίας ως αποτέλεσμα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλων ιατρικών παθήσεων.

Πειράματα σε 15 ασθενείς στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ένας υπολογιστής θα μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους και να αναπαράγει τις λέξεις που ακούν, αν και μερικές φορές οι λέξεις ήταν δύσκολο να αναγνωριστούν.

"Αυτό είναι συναρπαστικό όσον αφορά την γνώση για το πώς ο εγκέφαλος αποκωδικοποιεί αυτά που ακούμε", δήλωσε ο Ρόμπερτ Νάιτ, ένα ανώτερο στέλεχος της ομάδας και διευθυντής του ιδρύματος νευρολογίας Helen Wills  στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

"Η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αναπτύξει μια εμφυτεύσιμη προσθετική συσκευή για την ενίσχυση της ομιλίας και για ορισμένους ασθενείς αυτό θα ήταν υπέροχο. Το επόμενο βήμα είναι να ελέγξουμε αν μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε μια λέξη όταν ένα άτομο την φαντάζεται. Αυτό μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά αυτό θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει τους ασθενείς. Πιθανότατα σε 10 χρόνια θα είναι τόσο συχνό και κοινό όσο το ότι η γιαγιά πάει για εγχείρηση ισχίου"είπε ο Νάιτ.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS Biology.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν δοκιμές σε ασθενείς οι οποίοι ήταν ήδη στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε επέμβαση για τη θεραπεία της επιληψίας.
Στη διάρκεια αυτής της επέμβασης αφαιρείται το πάνω μέρος του κρανίου των ασθενών  και ένα πλέγμα ηλεκτροδίων απλώνεται σε όλη την επιφάνεια του εγκεφάλου τους.
Οι γιατροί χρησιμοποιούν τα ηλεκτρόδια για να εντοπίσουν το ακριβές σημείο ενεργοποίησης της νόσου πριν προβούν στην αφαίρεση των ιστών. Μερικές φορές, οι ασθενείς περιμένουν για ημέρες πριν να έχουν αρκετές κρίσεις ώστε να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος.

Ο επιστήμονας Brian Pasley έπεισε 15 ασθενείς να λάβουν μέρος. Έπαιξε  σε καθέναν τους  μια σειρά από λέξεις για πέντε έως 10 λεπτά, ενώ κατέγραφε την εγκεφαλική δραστηριότητα τους μέσω των ηλεκτροδίων. Στη συνέχεια δημιούργησε τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα μπορούσαν να αναγνωρίζουν τους ήχους που κωδικοποιούνται στα εγκεφαλικά κύματα.

Μετά έπαιξε στους ασθενείς μια συλλογή από νέες λέξεις για να δεί αν οι αλγόριθμοι  θα μπορούσαν να εξάγουν και να επαναλάβουν αναγνωρίσιμες λέξεις.

"Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε  να λειτουργήσει, αλλά ο Brian  το έκανε", είπε ο Νάιτ .
 "Το μοντέλο του μπορεί να αναπαράγει τον ήχο που ακούει ο ασθενής  και μπορεί να αναγνωρίσει πραγματικά τη λέξη, αν και όχι σε τέλειο επίπεδο".

Η προοπτική του να διαβάζουν το μυαλό έχει οδηγήσει σε ηθικές ανησυχίες ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μυστικά ή για να ανακρίνουν τους εγκληματίες και τρομοκράτες. (Αλήθεια;)

Ο Jan Schnupp. καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χαρακτήρισε την έρευνα ως «αξιοσημείωτη».

"Οι νευροεπιστήμονες από καιρό πίστευαν ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί μεταφράζοντας πτυχές του εξωτερικού κόσμου,όπως η λέξη, σε μοτίβα ηλεκτρικής δραστηριότητας. Αλλά αποδεικνύοντας ότι είναι δυνατόν να μεταφραστεί η εγκεφαλική δραστηριότητα στον αρχικό ήχο - ή τουλάχιστον μια καλή προσέγγιση του - είναι  ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Ανοίγει το δρόμο για ταχεία πρόοδο προς τις βιοϊατρικές εφαρμογές ", είπε.

"Ορισμένοι μπορεί να ανησυχούν, ωστόσο, ότι αυτό το είδος της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε συσκευές ανάγνωσης του μυαλού που θα μπορούσαν μια ημέρα να χρησιμοποιηθούν για να παρακολουθούν την  ιδιωτική ζωή μας μέσω των σκέψεών μας.
Τέτοιες ανησυχίες είναι αβάσιμες.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι αυτοί οι επιστήμονες μπόρεσαν να εργαστούν επειδή οι επιληπτικοί ασθενείς είχαν συνεργασθεί στενά και με τη θέλησή τους  και επέτρεψαν μια μεγάλη σειρά από ηλεκτρόδια να τοποθετηθούν απευθείας πάνω στην επιφάνεια του εγκεφάλου τους.

"Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα κρανία μας θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αδιαπέραστο εμπόδιο για κάθε επίδοξο χάκερ του μυαλου στο άμεσο μέλλον",  πρόσθεσε.

guardian


Δηλαδή είναι απίθανο κάποια υπηρεσία πληροφοριών να  εξαναγκάσει κάποιον να υποστεί αυτή τη διαδικασία με τη βία; 
Και αφού ήδη συζητάμε για δημιουργία "εμφυτευμάτων", αυτή η διαδικασία θα είναι άχρηστη. Τα εμφυτεύματα θα μπορούν να κάνουν όλη τη... δουλειά. 
Με συγχωρείτε κύριε καθηγητά, αλλά παρόλη την χαρά μας για την πρόοδο της επιστήμης, ανησυχούμε σοβαρά για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η ανακάλυψη σε "μη επιστημονικά" χέρια. 
Άλλωστε αυτό μας διδάσκει και η ιστορία...