Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Ενοχλημένη η Αγκυρα από τις δηλώσεις Δήμα

...σχολιάστε
Ενοχλημένη εμφανίζεται η Αγκυρα από τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Δήμα, κατά την ομιλία του την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερες Φογκ Ρασμουσεν.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «πιστεύουμε ότι τα υπάρχοντα προβλήματα με την Ελλάδα μπορούν να ξεπεραστούν.


Θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθεια για τη μόνιμη επίλυση των προβλημάτων αυτών, αλλά θεωρούμε ότι φόρα πολυμερούς συνεργασίας, με πρώτο το ΝΑΤΟ, δεν είναι χώρος επίλυσης των διμερών προβλημάτων. Με την ευκαιρία καλούμε την Ελλάδα να καταβάλει προσπάθεια για την επίλυση των διμερών προβλημάτων, όχι μέσω του Τύπου ή με κόστος την αποδυνάμωση των αποδοτικών φορέων συνεργασίας, αλλά από κοινού, ως δύο φίλες και σύμμαχες χώρες».
Παράλληλα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές προβαίνουν σε τέτοιου είδους κατηγορίες δεν αρμόζει τόσο στο συμμαχικό πνεύμα όσο και στο θετικό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις μας, στο οποίο αποδίδουμε μεγάλη σημασία και καταβάλουμε γι' αυτό έντονες προσπάθειες».
Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την επέτειο των 60 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στη Βορειατλαντική Συμμαχία, την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Δήμας, έκανε μία ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον ρόλο του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων:
«Από τα μέσα της δεκαετίας του '70, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια μόνιμη απειλή από έναν από τους Συμμάχους της. Η σιωπή του ΝΑΤΟ κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν εκκωφαντική. Παρά το γεγονός ότι στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις έχουν υπάρξει διακυμάνσεις, η συστηματική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία είναι και αντιμετωπίζεται από τους Έλληνες ως πραγματική και άμεση απειλή.
Υπό το πρίσμα αυτό, η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν έχει κατορθώσει να απαντήσει στη σημαντική για τους Έλληνες απειλή ασφαλείας. Πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε αυτές οι αξίες της Συμμαχίας να διέπουν και τις σχέσεις μεταξύ των Συμμάχων».

yahoo