Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ο Assad απειλεί ότι θα ξεκινήσει πόλεμο στην Μέση Ανατολή αν τα Ηνωμένα Έθνη του πουν να αποχωρήσει

...σχολιάστε
Σύμφωνα με πηγές του DEBKAfile την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, ο σύριος πρόεδρος Bashar Assad απείλησε να ξεκινήσει ένοπλες επιθέσεις στην περιοχή αν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθετήσει την πρόταση των Αραβικών κρατών να παραιτηθεί.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι αρχηγοί των συριακών ενόπλων δυνάμεων έχουν πάρει τις εντολές τους και κάποιες μονάδες είναι ήδη σε ετοιμότητα.


Άλλες πηγές από τη Μέση Ανατολή αναφέρουν ότι η λιβανέζινη χεζμπολάχ έχει επίσης αρχίσει προετοιμασίες τις τελευταίες ώρες.

Ο ρωσικός στολίσκος που ελλιμενίστηκε στο συριακό λιμάνι του Tartus, επίσης φαίνεται να είναι σε επιφυλακή.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Gennady Gatilov προειδοποίησε ότι αν ψηφιστεί από τον ΟΗΕ η πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου θα σημαίνει "την πορεία προς τον εμφύλιο πόλεμο."
Πηγές από τη Μόσχα αναφέρουν ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος του βέτο.

Το DEBKAfile αναφέρει ότι στη στρατιωτική αναταραχή πριν από την κρίσιμη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας συμπεριλαμβάνονται και κινήσεις του ναυτικού των ΗΠΑ.
Στις 29 Ιανουαρίου το πυρηνικό υποβρύχιο USS Annapolis συνοδευόμενο από το αντιτορπιλικό USS Momsen έπλευσε μέσω της διώρυγας του Σουέζ προς την Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό έμοιαζε με προειδοποίηση της Ουάσιγκτον προς την Τεχεράνη "να κρατήσει τα στρατιωτικά της δάχτυλά μακρυά από τη Συρία εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί εκεί".

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Assad απειλεί τις γειτονικές του χώρες.
Στις 9 Αυγούστου 2011 απάντησε στο αίτημα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ahmed Davutoglu να σταματήσουν οι σφαγές, με την απειλή ότι έξι ώρες μετά που θα πέσει η πρώτη βολή εναντίον της Συρίας θα "καταστρέψει το Tel Aviv και θα βάλει φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή".

Νωρίτερα, στις 10 Μαΐου ένας στενός συγγενής του Assad, ο διεθνής μεγιστάνας Rami Makhlouf προειδοποιούσε:"Αν δεν υπάρχει σταθερότητα στη Συρία, δεν θα υπάρχει ούτε στο Ισραήλ. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα γίνει. Ο Θεός να μας βοηθήσει αν συμβεί κάτι στο καθεστώς της Συρίας...".

Οι συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία συνεχίζονται μετά την αρχική τοποθέτηση που προβλέπει ότι ο Assad θα πρέπει να αποχωρήσει και ότι δεν θα πρέπει να επέμβουν ξένες δυνάμεις στη χώρα.