Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Το Ιράν έχει ουράνιο για 4 πυρηνικές βόμβες, ισχυρίζεται το Ισραήλ. Η ένταση κλιμακώνεται και από τις δυο πλευρές

...σχολιάστε
Οι ιρανοί επιστήμονες έχουν ήδη καταφέρει να εμπλουτίσουν αρκετό ραδιενεργό υλικό για να παράγουν με επιτυχία όχι μόνο μια, αλλά τέσσερεις πυρηνικές βόμβες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ.
Ο στρατηγός Aviv Kochavi έκανε την παραπάνω ανακοίνωση σε συνέδριο για την ασφάλεια την Πέμπτη.


Είπε επίσης ότι πιστεύει πως το Ιράν θα χρειαστεί ακόμα ένα χρόνο πριν αρχίσει να παράγει πυρηνικά όπλα.
Ο Kochavi ισχυρίστηκε επίσης ότι "το Ιράν συνεχίζει τις προσπάθειές του για την ανάπτυξη των πυρηνικών δυνατοτήτων του και έχουμε ενδείξεις ότι επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα." Ωστόσο στην πραγματικότητα ο Kochavi δεν προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία για τα λεγόμενα του, στο συνέδριο.

Ο Ισραηλινός αναπληρωτής Πρωθυπουργός πρόσθεσε και άλλο λάδι στη φωτιά, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν έχει επίσης επιτύχει την κατασκευή ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς που η εμβέλεια του φτάνει τις ΗΠΑ. Ο Moshe Ya'alon, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από την Ουάσιγκτον όπου συζήτησε την κατάσταση στο Ιράν με την κυβέρνηση Ομπάμα, επέλεξε να επαναλάβει τα λόγια του Kochav, προειδοποιόντας ότι "Η ισραηλινή κυβέρνηση θα σταματήσει το Ιράν ένα ή τον άλλο τρόπο".

Οι τελευταίες αυτές δηλώσεις απηχούν σε μεγάλο βαθμό  τη θέση του Ισραήλ και των συμμάχων του, οι οποίοι κατηγορούν το Ιράν ότι χρησιμοποιεί την πυρηνική του βιομηχανία για να καλύψει τα σχέδια του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, μια κατηγορία που η Τεχεράνη έχει αρνηθεί κατηγορηματικά.

Το Ισραήλ που υποστηρίζεται από το βασικό σύμμαχο του τις Ηνωμένες Πολιτείες, εδώ και πολύ καιρό ασκεί πιέσεις για αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν.
Ανώτατοι αξιωματούχοι τόσο στο Τελ Αβίβ όσο και στην Ουάσιγκτον δήλωσαν πρόσφατα ότι δεν αποκλείεται μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Και καθώς οι  σπινθήρες συνεχίσουν να πετούν γύρω από την πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής, μια προκλητική δήλωση του προέδρου του Ιράν  Mahmoud Ahmadinejad την Πέμπτη, ότι η χώρα σχεδιάζει να διπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες της κατά το επόμενο έτος, ερμηνεύεται από πολλούς ως ένα σημάδι ότι το Ιράν "παίρνει θέση μάχης" απέναντι στις πίεσεις της Δύσης.