Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

«Χαμένος Κόσμος»: Ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν να φτάσουν σε λιμνη 20 εκατομμυρίων ετών, θαμμένης στην Ανταρκτική!

...σχολιάστε
Μετά από 30 χρόνια γεωτρήσεων σε τεσσάρων χιλιομέτρων πάχος πάγου, οι ερευνητές κατάφεραν τελικά να φτάσουν σε μια μοναδική παγωμένη λίμνη. Οι επιστήμονες προσπαθούν να  αποκαλύψουν τα μυστικά της που παραμένουν κρυμμένα για  20 εκατομμυρία χρόνια.


Το πρόγραμμα Βοστόκ αποπνέει έναν αέρα μυστηρίου και λειτουργεί στα όρια της ανθρώπινης γνώσης, αφού η λίμνη είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στη σύγχρονη γεωγραφία.Οι εργασίες γεώτρησης σε τέτοια βάθη είναι άνευ προηγουμένου.

Ποτέ πριν δεν ένα γεωλογικό έργο δεν έχει απαιτήσει τόσο προηγμένη τεχνολογία. Ο κύριος εμπνευστής του έργου, ο ρώσος επιστήμονας που ανακάλυψε την ύπαρξη της λίμνης, πέθανε έξι μήνες πριν φτάσουν στην επιφάνεια της λίμνης.
 Τώρα, όλος ο κόσμος έχει στραμμένη την προσοχή του στη λίμνη Βοστόκ, αναμένοντας τα ζωτικής σημασίας στοιχεία που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτή.
 "Χθες, (την Κυριακή), οι επιστήμονες μας στον πολικό σταθμό Βοστόκ  στην Ανταρκτική ολοκλήρωσαν τη γεώτρηση σε βάθος 3.768 μέτρων και έφτασαν στην επιφάνεια της  παγωμένης λίμνης",όπως αναφέρει η RIA Novosti, παραθέτοντας ένα ανώνυμο Ρώσο επιστήμονα.
Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS αναφέρει ότι οι επιστήμονες έχουν ακόμα μερικά μέτρα να διασχίσουν.
Η λίμνη Βοστόκ είναι ένα μοναδικό κλειστό οικοσύστημα κρυμμένο κάτω από περίπου τέσσερα χιλιόμετρα πάγου.
Το νερό έχει απομονωθεί από την ατμόσφαιρα - και, επομένως, από οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο - πριν από την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους. Το βασικό ερώτημα για τους επιστήμονες είναι: θα μπορούσε η λίμνη να έχει ζωή;

Αν κάποια πρωτόγονα βακτήρια ή ακόμα και πιο σύνθετες μορφές ζωής βρεθούν να έχουν επιζήσει στην απομόνωση, θα μπορούσε να προσφέρει συγκλονιστικές γνώσεις για παρελθόν του πλανήτη μας.
Αλλά αν η λίμνη αποδειχτεί ότι είναι ένα κλειστό σύστημα που στερείται ζωής, θα προσφέρει στους επιστήμονες την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις θεωρίες τους για το πώς να αναζητήσουν εξωγήινη ζωή σε μελλοντικά διαστημικά ταξίδια.
Οι συνθήκες στη λίμνη συχνά περιγράφονται ως "εξωγήινες", γιατί μοιάζει με λίμνες που βρίσκονται στο  φεγγάρι του Δία, την Ευρώπη.
Όταν οι γεωτρήσεις ξεκίνησαν στο σταθμό Βοστόκ στην Ανταρκτική το 1970, οι επιστήμονες δεν είχαν ιδέα για τη μυστηριώδη λίμνη που υπήρχε κάτω από τα πόδια τους. Μόνο το 1996, Ρώσοι ειδικοί υποστηριζόμενοι από τους Βρετανούς ομολόγους τους, ανακάλυψαν με σόναρ και δορυφορικές εικόνες κάτι, που αργότερα αποδείχτηκε ότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αποταμιευτήρες γλυκού νερού στον κόσμο.
Το μέγεθος της λίμνη Βοστόκ ταιριάζει με αυτό της λίμνης Οντάριο.

Ωστόσο, το 1998 η γεώτρηση έπρεπε να διακοπεί, μόλις 130 μέτρα από την επιφάνεια της λίμνης μετά από ανησυχίες ότι το αρχαίο και ανέπαφο νερό διέτρεχε τον κίνδυνο ρύπανσης εάν ειδικές προφυλάξεις δεν ληφθούν.
Η σχετική τεχνολογία αναπτύχθηκε το 2003 στην Αγία Πετρούπολη και οι εργασίες συνεχίστηκαν το 2005.
Οι επιστήμονες τώρα θα μπορούν να λαμβάνουν δείγματα των υδάτων της λίμνης το οποίο διεισδύει μέσα από τη ρωγμή που δημιούργησε η γεώτρηση. Ειδικοί του  Ρωσικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Αρκτική και την Ανταρκτική  προβλέπουν ότι θα βρουν το μόνο γιγαντιαίο υπερ-καθαρό σύστημα νερού στον πλανήτη. "Θα είναι δύο φορές καθαρότερο από το διπλά απεσταγμένο νερό," πιστεύουν.
Ο ερευνητικός σταθμός στο Βοστόκ της Ανταρκτικής δεν είναι θέρετρο του Μπαλί. Η Μέση θερμοκρασία του είναι γύρω στους -66 βαθμούς Κελσίου. Η  χαμηλότερη θερμοκρασία που σημειώθηκε ποτέ στη γη, καταγράφηκε εκεί, στις 21 Ιουλίου του 1983, όταν η θερμοκρασία έφτασε τους -89,2 βαθμούς Κελσίου.

rt