Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Δήλωση του επικεφαλή της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ: 130 δισεκατομμύρια ευρώ δεν διασώζουν την Ελλάδα, αγοράζουν απλώς χρόνο

...σχολιάστε
Ο Robert Zoellick, ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, προειδοποίησε ότι η τελευταία διάσωση της Ελλάδας ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ απλώς θα αγοράσουν το χρόνο, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή ύφεση θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να βγει η περιοχή από την κρίση.


"Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ασχοληθεί με την Ελλάδα σαν ένα μεμονωμένο στοιχείο, αλλά τα βασικά στοιχεία πρόκειται πραγματικά  να είναι η επιτυχία μερικών από τις μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία". ο κ. Ζέλικ είπε στο Reuters.
"Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε, εν μέρει εξαρτάται από τις ενέργειες που οι Έλληνες πρέπει να πάρουν", πρόσθεσε.
Ο κ. Ζέλικ, ο οποίος θα παραιτηθεί τον Ιούνιο, είπε επίσης ότι η Πορτογαλία, η οποία έλαβε πέρυσι ένα πακέτο διάσωσης 78δισ. ευρώ, δεν θα χρειαστεί κι άλλο σχέδιο διάσωσης.
"Η κατάσταση κάθε χώρας είναι διαφορετική και πραγματικά έχετε τρία αλληλένδετα προβλήματα. Για κάποιους είναι το μέγεθος του κρατικού χρέους, για κάποιους είναι η επίδραση στον τραπεζικό κλάδο, και για κάποιους είναι η ανταγωνιστικότητά τους", είπε προσθέτοντας ότι "η Ισπανία και η Ιταλία χρειάζονται χρόνο για να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις".
"Αλλά νομίζω ότι όλα αυτά είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν όταν υπάρχει ύφεση στην Ευρώπη".

Τα σχόλια του κ. Ζέλικ έγιναν όταν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις 20 πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Μεξικό για να συζητήσουν την τρέχουσα κρίση στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, οι ηγέτες την Παρασκευή έσπευσαν να δηλώσουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν  συμφωνήσουν να παρέχουν στήριξη με τη μορφή ενός μεγαλύτερου ταμείου ΔΝΤ.
"Δεν περιμένω καμία απόφαση στη σύνοδο κορυφής της G20 για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ", δήλωσε ο Jens Weidmann, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ο υπουργός Οικονομικών του  Μεξικού ο Jose Antonio Meade (και οικοδεσπότης των συνεδριάσεων του Σαββατοκύριακου),  είπε ότι ήταν "ακόμα νωρίς" για να συζητήσουν συγκεκριμένα ποσά και τους τρόπους που τα έθνη της G20 θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερα χρήματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πει στην Ευρώπη να κάνει περισσότερα από μόνη της και κατέστησε σαφές ότι δεν θα δώσουν περισσότερα χρήματα για να βοηθήσουν το ΔΝΤ να χειριστεί την κρίση.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ είπε στο τηλεοπτικο κανάλι CNBC: "Αυτό που δεν θέλουμε να δούμε είναι το ΔΝΤ ως υποκατάστατο Και πραγματικά δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή απάντηση".

telegraph απόδοση η ψείρα