Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Μάλλον κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τη δανειακή και το PSI

...σχολιάστε
Αποχρώσες ενδείξεις ότι έχουν ανακύψει προβλήματα με την νέα δανειακή σύμβαση των 130 δις ευρώ φαίνεται να προκύπτουν όπως και με το PSI+.....
Με βάση τον διεθνή τύπο οι διαπραγματεύσεις για την νέα δανειακή σύμβαση έχουν παγώσει καθώς η Τρόικα δεν έχει λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από την Ελλάδα, ενώ τα μέτρα που ζητούνται φαίνεται ότι απορρίπτει η Ελλάδα, π.χ. κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού καθώς και απολύσεις πάνω από 150 -170 χιλ στον δημόσιο τομέα.


Ήδη σε δημοσιεύματα τους η Guardian και η Telegraph κάνουν λόγο για πάγωμα των διαπραγματεύσεων για το PSI+ και τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας.
Ωστόσο οι αναφορές αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις Βενιζέλου του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδος ο οποίος μάλιστα άφηνε να εννοηθεί ότι είναι θέμα χρόνου να επιτευχθεί συμφωνία…
Από τραπεζικούς κύκλους αναφερόταν τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το βράδυ ότι μόνο τεχνικές και νομικές εκκρεμότητες έχουν μείνει και ότι έχει επέλθει συμφωνία στα βασικά.
Η βάση της συμφωνίας κατά τους τραπεζίτες περιλαμβάνει επιτόκιο 3,65% με 3,75% ενώ η συνολική επιβάρυνση σε παρούσες αξίες θα φθάσει στο 72%.
Όμως ενώ το επιτόκιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από πηγές, κομβικό ζήτημα είναι και η συμμετοχή του δημοσίου τομέα στο PSI+.
Δηλαδή στην συμμετοχή της ΕΚΤ και των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών και όσων έχουν εξαιρεθεί από την διαδικασία.
Τα hedge funds το έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο δηλαδή και η ΕΚΤ πρέπει να υποστεί haircut.
Τα hedge funds θα αποτελέσουν αντικειμενικά αγκάθι στις διαπραγματεύσεις καθώς κάποια εξ αυτών σχεδιάζουν να πάνε την Ελλάδα στα δικαστήρια για αθέτηση της πληρωμής των ομολόγων.

Ο κρίσιμος ρόλος των κεντρικών τραπεζών και ειδικά της ΕΚΤ

Τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ανέρχονται μεταξύ 48 και 49,8 δις ευρώ.
Με βάση εκτιμήσεις κυρίως το μεσοσταθμικό κόστος αυτών των ομολόγων ανέρχεται στις 66 με 70 μονάδες βάσης.
Αν τα ομόλογα της ΕΚΤ υποστούν haircut 50% είναι προφανές ότι η επιβάρυνση θα είναι περίπου 20% ή σωρευτικά μαζί με τα διαφυγόντα έσοδα λόγω της διαφοράς των κουπονιών περίπου 30%.
Ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο PSI+ αλλά υιοθετώντας μια άλλη λύση. Να μεταβιβαστούν στο EFSF στις τιμές κτήσης.
Εφόσον συμμετάσχει η ΕΚΤ καθολικά – εξέλιξη μάλλον δύσκολη αλλά σίγουρα καλή για την Ελλάδα - η δυνητική ζημία θα είναι μεταξύ 10-14 δις ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα με haircut και κέρδος για την Ελλάδα αν επαναγοραστούν σε τρέχουσες τιμές  περίπου 20 δις ευρώ.

Το συνολικό όφελος

Το PSI+ λειτουργεί ως ένας εκβιαστικός μηχανισμός και μπορεί χαρακτηρίζεται εθελοντικό  αλλά είναι μια βαθιά υποχρεωτική διαδικασία.
Με βάση τους υφιστάμενους σχεδιασμούς όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η συμμετοχή δεν θα είναι υψηλή από τον ιδιωτικό τομέα. Περί το 60% που σημαίνει έως 50 δισ ευρώ απομείωση.
Σε αυτή την περίπτωση θα ενεργοποιηθούν τα CACs δηλαδή οι ρήτρες συλλογικής δράσης καθιστώντας την διαδικασία από τυπικά εθελοντική σε πρακτικά υποχρεωτική…..
Επίσης με την ενεργοποίηση των CACs θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός και πληρωμή των CDS.
Αν συμπεριληφθεί και η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες προκύπτει ένα επιπλέον όφελος 30 δις ευρώ.
Άρα συγκεντρώνονται τα 80  δις ευρώ – ή κάτι μεταξύ 75 και 85 δις ευρώ - και σε αυτή την περίπτωση ίσως να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθούν τα CACs δηλαδή ο μηχανισμός ρητρών συλλογικής δράσης που υποχρεώνει τους κατόχους ομολόγων να υποστούν haircut.
Όμως τα hedge funds με 14-15 δις ευρώ έκθεση στο ελληνικό χρέος έχουν κάθε λόγο να σαμποτάρουν την διαδικασία και θα το κάνουν.