Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Πρόοδος στο PSI μέσω ... Ιράν

...σχολιάστε
Η συγκατάθεση της Ελλάδας για εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ιράν βρίσκεται στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για το PSI σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Η Ελλάδα θα πληγεί ιδιαίτερα από ένα εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν καθώς προμηθεύεται πετρέλαιο απ' αυτό με τους καλύτερους δυνατούς όρους και με τη δυνατότητα να πληρώσει μετά από 60 ημέρες από την παράδοση. Γι' αυτό και τέτοιου είδους κυρώσεις στο Ιράν είναι εναντίον των συμφερόντων της ιδιαίτερα κάτω από τις τρέχουσες δραματικές οικονομικές συνθήκες.


Έτσι, προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να καθυστερήσει την ευρωπαϊκή απόφαση για εμπάργκο, κάτι, ωστόσο, το οποίο επιδιώκουν διακαώς οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, όπως φυσικά και το Ισραήλ.


Το αποτέλεσμα είναι το θέμα να έχει βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων ακόμη και για το PSI με την Αθήνα να ζητά άμεση ολοκλήρωση του ώστε η Ελλάδα να μην καταρρεύσει από την αύξηση του κόστους του πετρελαίου που θα προκύψει γι' αυτήν αμέσως μετά από το εμπάργκο είτε αυτό προκαλέσει αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου είτε όχι.

Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ επεσήμανε ότι οι συζητήσεις για το εμπάργκο συνδέονται ολοένα και περισσότερο με τις ευρύτερες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Κοινότητα για το PSI σημειώνοντας ότι αυτή η εξέλιξη κάνει πιο μπερδεμένη μία ήδη πολύπλοκη διαπραγμάτευση.

xrimanews