Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Fitch: Έρχεται κατάρρευση του ευρώ αν δεν παρέμβει η ΕΚΤ

...σχολιάστε
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει την αγορά κρατικών ομολόγων από προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, να στηρίξει την Ιταλία και να αποτρέψει μια «κατακλυσμική» κατάρρευση του ευρώ, δηλώνει ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του οίκου αξιολόγησης Fitch, David Riley.


Μιλώντας σε επενδυτές στο πλαίσιο ευρωπαϊκού roadshow, ο Riley δήλωσε πως η κατάρρευση του ευρώ θα ήταν καταστροφική για την οικονομία παγκοσμίως, και αν και δεν είναι το βασικό σενάριο του οίκου, μπορεί να συμβεί, εάν η Ιταλία δεν βρει ένα τρόπο να λύσει τα προβλήματα χρέους της.

«Το τέλος του ευρώ θα είναι κατακλυσμικό. Το ευρώ είναι ένα νόμισμα που χρησιμοποιείται ξένο αποθεματικό. Τι θα συνέβαινε εάν αναφορικά με την χρηματοπιστωτική και την πολιτική σταθερότητα;», τόνισε ο Riley.

Τονίζει ακόμη πως είναι δύσκολο να πιστεύει κανείς ότι το ευρώ θα επιβιώσει εάν η Ιταλία δεν τα καταφέρει, προσθέτοντας ότι αν και πολλοί θεωρούν πως η Ιταλία είναι πολλή σημαντική πολιτικά και οικονομικά για να αφεθεί να καταρρεύσει, υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν πως είναι αρκετά μεγάλη για να διασωθεί.

Ακόμη, κάλεσε την ΕΚΤ να εγκαταλείψει την στάση που τηρεί τώρα και να ενισχύσει τις αγορές κρατικών ομολόγων, και ιταλικών, και να εγκαταλείψει τις αντιστάσεις της απέναντι στο EFSF, δανείζοντάς του απευθείας.

«Μπορεί το ευρώ να σωθεί χωρίς περισσότερη δέσμευση της ΕΚΤ; Ειλικρινά δεν το νομίζω», πρόσθεσε.


www.capital.gr