Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η πιθανότητα επιβολής εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιραν από την ΕΕ;

...σχολιάστε
Η Τεχεράνη πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να καταφέρει ένα πλήγμα στην υπερχρεωμένη Ευρώπη πιέζοντάς την να επιβάλει  εμπάργκο στις ιρανικές εισαγωγές πετρελαίου. Κάτι τέτοιο θα ήταν "αυτοκτονία" για την Ευρώπη όπως ισχυρίζεται το Ιράν.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Ramin Mehmanparast  δήλωσε στο ιρανικό τηλεοπτικό κανάλι Press TV  ότι οι ΗΠΑ θέλουν να σύρουν την Ευρώπη στην απόφαση να επιβάλει κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο, διότι αυτό θα καταστήσει την ΕΕ λιγότερο ανταγωνιστική.
Ο Mehmanparast κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην ενεργήσουν ως πελάτες της Αμερικής και να ακολουθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ιραν στον ΟΠΕΚ, Mohammad Ali Khatibi, δήλωσε ότι θα ήταν «οικονομική αυτοκτονία» για την Ευρώπη να υιοθετήσει τις κυρώσεις εν μέσω της κρίσης.
"Όσον αφορά την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, η επιβολή ενδεχόμενων κυρώσεων στο πετρέλαιο του Ιράν θα ωθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες σε μια βαθύτερη κρίση", δήλωσε ο Khatibi, όπως ανακοινώνεται από πρακτορείο ειδήσεων Mehr. "Το ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται ήδη υπό πίεση λόγω του χρέους και των προβλημάτων στη χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν ορισμένα από τα μέλη του."
Η Ελλάδα εισάγει το 40% του πετρελαίου από το Ιράν και μάλιστα με μεγάλη έκπτωση. (81$ το βαρέλι, έναντι 114$ που είναι η τιμή αγοράς). Η επιβολή εμπάργκο στο Ιραν, ακόμα και αν η Ελλάδα πετύχει να πάρει μια χρονική παράταση έξι μηνών ή στην καλύτερη περίπτωση ενός έτους, στην επιβολή του εμπάργο, μοιραία θα έχει σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα, δεδομένου ότι οι περισσότερες χώρες αρνούνται να μας προμηθεύσουν με πετρέλαιο επειδή φοβούνται την πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπείας.
Ποιός θα μας προμηθεύσει τότε πετρέλαιο και σε ποιά τιμή;

Η ψείρα