Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Ερωτήσεις απλού ανθρώπου

...σχολιάστε
Συνήθως η υπερπληροφόρηση λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί η έλλειψη πληροφόρησης: προκαλεί συσκότιση και η γενική εικόνα θολώνει.
Είναι σαν να κοιτάμε ένα μεγάλο πίνακα ζωγραφικής από απόσταση πέντε εκατοστών: μπορούμε να θαυμάσουμε τις πινελιές του ζωγράφου αλλά χάνουμε το θέμα του πίνακα, τη συνολική αίσθηση. Χρειάζεται να κάνουμε μερικά βήματα πίσω και να κοιτάξουμε ξανά για να ανακαλύψουμε πως συνδυάζονται τα χρώματα και τα σχήματα, το φως και η σκιά σε ένα ενιαίο σύνολο.


Το ίδιο συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με τα γεγονότα στην Ελλάδα. Τα επιμέρους γεγονότα είναι τόσα πολλά και επηρεάζουν τόσο δραματικά τις ζωές μας που εστιάζοντας σε αυτά χάνουμε τη γενικότερη εικόνα.

Αυτές τις μέρες η αποτυχία ή η επιτυχία του PSI κυριαρχεί στην ειδησεογραφία διότι η συμφωνία έχει τεθεί σαν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ή αλλιώς, της πρώτης του Μνημονίου 2, που χρειαζόμαστε για να μην χρεοκοπήσουμε.
Από ό,τι φαίνεται, από τα τελευταία νέα, η συμφωνία για το "κούρεμα" θα επιτευχθεί. Ανακουφιστήκαμε; Όχι.
Θα σταματήσουν τα απεχθή οικονομικά μέτρα; Όχι. Ακόμα πιο απεχθή μέτρα έρχονται.
Μήπως αυτό το κούρεμα θα ανακουφίσει τις πλάτες των επόμενων γενεών από το χρέος; Μπαααα!
Γλυτώσαμε από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας; Το αντίθετο: Αυτό θα σηματοδοτήσει και την επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Μας το είπε και η Fitch χθες. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fitch Ratings, Edward Parker σε συνέντευξή του στη Στοκχόλμη, "η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και θα χρεοκοπήσει" συμπληρώνοντας "η συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα, για εμάς θα μετρήσει σα χρεοκοπία - είναι καθαρά χρεοκοπία για μας. Έτσι, δε θα είναι έκπληξη όταν η ελληνική χρεοκοπία συμβεί, στην πραγματικότητα την περιμένουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να συμβεί σχετικά σύντομα".

Θα μπορούσε κάποιος εδώ να υποθέσει (και σωστά), ότι έτσι θα χρεοκοπήσουμε συντεταγμένα εντός ευρώ.

Πολλοί θεωρούν ότι το να αποχωρήσουμε από το ευρώ είναι το μεγαλύτερο κακό που θα μπορούσε να μας συμβεί και με αυτό τον τρόπο, με την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας, διασφαλίζεται η μόνιμη παραμονή μας στην ευρωζώνη. Αλλά έκπληξη: η παραμονή μας στο ευρώ δεν είναι σίγουρη ακόμα και μετά το "κούρεμα".

Αν λοιπόν το PSI δεν δίνει λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους γιατί τόση πρεμούρα;

Ποιούς συμφέρει αυτό το "κούρεμα";

Ποιός θα το πληρώσει;

Η εύκολη απάντηση είναι: εμείς, όπως πάντα!

Ας μας πουν λοιπόν τους όρους. Τι υπογράφουμε, τι δίνουμε βρε αδερφέ και τι καλούμαστε να πληρώσουμε. Ποιές είναι οι ρήτρες; Αλλάξαμε δίκαιο ή όχι; Θα μπορούσε να κινδυνεύσει στο μέλλον η δημόσια ή/και η ιδιωτική περιουσία;

Διότι όπως μας δήλωσε έλληνας επιχειρηματίας του εξωτερικού για την απομείωση του ελληνικού χρέους μετά το PSI: "Βάλτε κάτω τα νούμερα, τα επίσημα νούμερα που δίνει το κράτος, και κάντε το λογαριασμό όπως τον κάνετε για το νοικοκυριό σας. Ο λογαριασμός, απλώς δεν βγαίνει"!

Αυτό μήπως σημαίνει ότι δεν ξεμπερδέψαμε με τα...κουρέματα;

Ας μας δώσουν οι υπεύθυνοι πολιτικοί μας τις απαντήσεις που χρειάζονται έτσι ώστε να συμπληρώσουμε την εικόνα και να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το νόημα της. Διότι ακόμα και αν δεν το κάνουν, υπάρχει πάντα κάποιος που έχει την κατάλληλη απόσταση για να δει την εικόνα στο σύνολο της: Η Ιστορία.

Η ψείρα