Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Μετά τη Ρουμανία και το Μαυροβούνιο: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά των μέτρων λιτότητας. Εμείς τι κάνουμε;

...σχολιάστε
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική κατάσταση, τα μέτρα λιτότητας, την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7% για τους καταναλωτές και την διαφθορά.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι διοργανωτές της κινητοποίησης ανέφεραν ότι στην διαδήλωση συμμετείχαν 10.000 άνθρωποι -- ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός στη βαλκανική χώρα των 650.000 κατοίκων, που ευελπιστεί να ενταχθεί στην ΕΕ. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές ήταν πάνω από 5.000.

Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν αυγά σε κυβερνητικά κτίρια, αλλά η διαδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς σοβαρά επεισόδια.

Ο πρωθυπουργός της μικρότερης από τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, Ίγκορ Λούκσιτς, που έχει διακηρύξει ότι θέλει να μειώσει τις κρατικές δαπάνες απο το 43% στο 38% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) ως το 2014, δήλωσε πως αντιλαμβάνεται την "πρόθεση των διοργανωτών της διαδήλωσης να επισημάνουν την δύσκολη οικονομική κατάσταση", αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακληθεί η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην κινητοποίηση κάλεσαν συνδικάτα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, φοιτητικές παρατάξεις κ.ά., που κατήγγειλαν την "διεφθαρμένη κυβέρνηση".

Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 0,5% ως 2% το 2012 και έως και 4% το 2013. Η χώρα είχε εισέλθει σε ύφεση το 2009. Η κυβέρνηση έκανε λόγο περί ανάπτυξης μεταξύ 2,5% και 3% το 2011, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ έκανε πρόσφατα λόγο περί ανάπτυξης περίπου 2% του ΑΕΠ.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, στις οποίες οφειλόταν η ταχεία οικονομική ανάπτυξη από το 2006 ως το 2008, μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο το 2011 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το Μαυροβούνιο απέκτησε τον Δεκέμβριο του 2010 το καθεστώς της χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ. Η κυβέρνηση στην Ποντγκόριτσα ελπίζει ότι η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα αρχίσει τον Ιούνιο. Οι Βρυξέλλες λένε ότι πρέπει να βελτιωθεί το κράτος δικαίου και να επιδειχθεί πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

"Έχουμε ένα μήνυμα: η κυβέρνηση οφείλει να αποφασίσει εάν θα είναι κυβέρνηση των μεγιστάνων ή των πολιτών", είπε ο συνδικαλιστής ηγέτης Σρντια Κέκοβιτς, ενώ διαδηλωτές φώναζαν "Κλέφτες, κλέφτες", αναφερόμενοι στην κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι καλούνται "να πληρώσουν τα χρέη και την διαφθορά και τις αποτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις" κρατικών επιχειρήσεων.

protothema