Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΕΕ και Ιαπωνία προετοιμάζονται για εμπάργκο πετρελαίου στο Ιράν

...σχολιάστε
Η Ευρώπη και η Ιαπωνία προχώρησαν την Τρίτη στο σχεδιασμό για τις περικοπές στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, όπου και ένας ανώτερος αξιωματούχος εξαπέλυσε την οργή του στην είδηση ότι η Τεχεράνη εμπλουτίζει ουράνιο σε μεγάλα βάθη ως κάλυψη με υστερόβουλα κίνητρα.
Μια ημέρα μετά απο την επιβεβαίωση του Ιράν της έναρξης του εμπλουτισμού σε ένα καταφύγιο στο βουνό κοντά στην ιερή πόλη του Qom - και, επίσης,  την καταδίκη ενός Αμερικανού σε θάνατο για κατασκοπεία - η Ευρωπαϊκή Ένωση προώθησε μια υπουργική συνάντηση που είναι πιθανό να ταυτίζεται με τα νέα μέτρα των ΗΠΑ για να εμποδίσει τις Ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.

Η Ιαπωνία πήρε προφυλάξεις για την περίπτωση που συμπράξει σε ένα διεθνές εμπάργκο για την αγορά ιρανικού αργού, ζητώντας από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να τη βοηθήσουν να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες.
Απεσταλμένος του Ιράν στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, στον ΟΗΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα, την είδηση, η οποία επιβεβαιώθηκε από τον ΔΟΑΕ, ότι στην τοποθεσία Fordow γίνεται εμπλουτισμός ουρανίου - κάτι που οι δυτικές δυνάμεις λένε ότι έχει ως στόχο την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, και όχι για πολιτικές χρήσεις όπως το Ιράν ισχυρίζεται.
Σημειώνοντας ότι το Fordow  παρακολουθείται από το ΔΟΑΕ για δύο χρόνια, ο Ali Asghar Soltanieh είπε στο πρακτορείο ειδήσεων του Ιραν ISNA  ότι η Δυτική αντίδραση έχει "πολιτικούς σκοπούς". Η ηγεσία της Τεχεράνης, υπό την πίεση των κυρώσεων που δυσκολεύουν την οικονομία και εν όψει βουλευτικών εκλογών, κατηγορεί συχνά τις δυτικές δυνάμεις ότι προσπαθούν να την ανατρέψουν.
Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι επισπεύσθηκε κατά μία εβδομάδα, για τις 23 Ιανουαρίου, μια συνεδρίαση στην οποία οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ανταγωνιζόμενοι την Κίνα ως ο μεγαλύτερος πελάτης του Ιράν για το αργό, αναμένεται να επιβεβαιώσει το εμπάργκο στις αγορές πετρελαίου.
Οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ εξακολουθούν να συζητάνε πόσο γρήγορα κάποιες προβληματικές και εξαρτώμενες από το πετρέλαιο οικονομίες τους, μπορούν να αντέξουν οικονομικά χωρίς ένα βασικό προμηθευτή τους.
Αν και επίσημα πρόκειται για μια απλή διοικητική αλλαγή για να αποφευχθεί το να συμπέσουν ημερολογιακά η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών με μια συνάντηση των ηγετών της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιανουαρίου, φέρνοντας τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών προς τα εμπρός θα μπορούσαν να επισπεύσουν το ρυθμό εφαρμογής των κυρώσεων, μετά την κίνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, να σταματήσει τις πληρωμές στο Ιράν για το πετρέλαιο.
Η απόφαση της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την εκτέλεση των εργασιών εμπλουτισμού βαθιά υπόγεια στο Fordow θα μπορούσε τελικά να δυσκολέψει τις αμερικανικές ή τις ισραηλινές δυνάμεις στο να εκτελέσουν τις έμμεσες απειλές που έχουν εξαπολύσει για χρήση βίας εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να μειώσει το παράθυρο χρόνου της διπλωματίας για να αποτραπεί οποιαδήποτε επίθεση.
Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αποκάλεσε τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Fordow μια «περαιτέρω κλιμάκωση" των "συνεχιζόμενων παραβιάσεων» του Ιράν των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Η Γαλλία ζητεί τη λήψη μέτρων "άνευ προηγουμένου κλίμακας και  σοβαρότητας» εναντίον της Τεχεράνης. Η Γερμανία και η Βρετανία την καταδικάζουν επίσης. Άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες είναι μεγαλύτεροι πελάτες του ιρανικού πετρελαίου, προσπαθούν να καθυστερήσουν τη διακοπή των εισαγωγών.


Θανατική ποινή

Τη Δευτέρα, η ποινή του θανάτου στον Amir Mirza Hekmati, ετών 28, γεννημένο στην Αριζόνα-πρώην αμερικανικό στρατιωτικό μεταφραστή, με διπλή εθνικότητα,ιρανική-ΗΠΑ, ενόχλησε περαιτέρω την Ουάσιγκτον, η οποία αρνείται ότι είναι κατάσκοπος και απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή του αμέσως μετά τη σύλληψή του.
Οι δύο κινήσεις έρχονται σε μια στιγμή που οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προκαλούν πραγματικό οικονομικό πόνο.
Το Ριάλ έχει χάσει το 20 τοις εκατό της αξίας του έναντι του δολαρίου την προηγούμενη εβδομάδα μόνο, αυξάνοντας το κόστος ζωής για 74 εκατομμύρια ανθρώπους. Δεδομένου ότι προσπάθησαν να αγοράσουν δολάρια για την προστασία των αποταμιεύσεων, κάποιοι ανέφεραν ότι παρεμποδίστηκε η αποστολή μηνυμάτων από το κινητό τους τηλέφωνο, όταν αυτά περιλάμβαναν λέξεις όπως: "δολάρια" ή "νόμισμα". Οι υπάλληλοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε κρατική λογοκρισία.
Η Τεχεράνη αντέδρασε στην επιβολή κυρώσεων με απειλές για τη διεθνή ναυτιλία που έχουν φοβίσει τις αγορές πετρελαίου. Οι βουλευτικές εκλογές σε δύο μήνες διευρύνουν τις Ιρανικές πολιτικές διασπάσεις, αν και η αντιπολίτευση στο καθεστώς είναι επίσης ευρέως διασπασμένη τόσο στο Ιράν, όσο και στην εξορία.


ΑΣΤΕΙΑ ΗΓΕΤΩΝ

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας χλεύασαν την αποδοκιμασία των ΗΠΑ και αστειεύτηκαν για την κατοχή της ατομικής βόμβας.
"Παρά τους αλαζόνες ανθρώπους που δεν μας θέλουν να είμαστε μαζί, θα ενωθούμε για πάντα", είπε ο ιρανός ηγέτης στον Τσάβες κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Καράκας.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε νόμο τις πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν που έχουν ποτέ επιβληθεί, οι οποίες εάν εφαρμοστούν πλήρως θα μπορούσαν να καταστήσουν αδύνατο για τις περισσότερες χώρες να αγοράσουν ιρανικό πετρέλαιο.
Οι πυρηνική συνομιλίες κατέρρευσαν πριν από ένα χρόνο μεταξύ του Ιράν πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , μεταξύ αυτών και της Γερμανίας. Οι προσπάθειες για την επανεκκίνηση τους έχουν αποτύχει παταγωδώς εξαιτίας της άρνηση του Ιράν να διαπραγματευτεί πάνω στο δικαίωμά του στον εμπλουτισμό ουρανίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ δηλώνουν ότι η στρατιωτική επιλογή είναι στο τραπέζι σε περίπτωση που γίνει ο μόνος τρόπος για να εμποδιστεί το Ιράν να φιάξει ένα πυρηνικό όπλο.
Η οικογένεια Hekmati λέει ότι συνελήφθη τον περασμένο Αύγουστο κατά την επίσκεψη τους παππούδες στο Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ιράν να "τον απελευθερώσουν χωρίς καθυστέρηση».
Η εκτέλεση Hekmati θα μπορούσε ακόμα να είναι μπλοκαρισμένη από ανώτατο δικαστήριο του Ιράν, το οποίο πρέπει να επιβεβαιώσει όλες τις θανατικές ποινές.
Το Ιράν αποκάλυψε στον ΔΟΑΕ το 2009  την κατασκευή της εγκατάστασης κάτω από ένα βουνό στο Fordow - αλλά μόνο μετά που έμαθε ότι είχε εντοπιστεί από Δυτικές Υπηρεσίες Πληροφοριών.
Μετά από χρόνια, όπου οι οικονομικές κυρώσεις  είχαν ελάχιστα αποτελέσματα, τα τελευταία μέτρα εναντίον της Τεχεράνης προκαλούν πραγματικό πόνο.
Το Ιράν παρέμεινε προκλητικό. Σε τηλεοπτική ομιλία του τη Δευτέρα, ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε: "Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στο Ιράν από τους εχθρούς μας δεν θα έχουν καμία επίδραση στην χώρα μας. Το ιρανικό έθνος πιστεύει στους κυβερνήτες του.."

reuters