Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΟΗΕ: Παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Τεχεράνη

...σχολιάστε
Πολλές περιπτώσεις παραβίασης του εμπάργκο στα όπλα που προορίζονται ή προέρχονται από το Ιράν, και οι οποίες συνδέονται με τη Συρία, εντόπισε μία ομάδα ειδικών του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.


«Η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ για το Ιράν εντόπισε και ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού για πολλές περιπτώσεις παραβίασης του εμπάργκο στα όπλα που προορίζονται ή προέρχονται από το Ιράν βάσει των αποφάσεων 1747 και 1929 του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη παρέδωσε όπλα στη Δαμασκό για να τη βοηθήσει στην καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Ναντάλ απάντησε: «Αυτές οι παραδόσεις όπλων είναι παράνομες και βαθιά σοκαριστικές, καθώς οφελούν ένα καθεστώς που έχει επιλέξει την καταστολή, την οποία το συμβούλιο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές 'έγκλημα κατά της ανθρωπότητας'».

«Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις και ζητάμε από το Ιράν και τη Συρία να συμμορφωθούν πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογράμμισε.

Την Παρασκευή ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η αμερικανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι το Ιράν έχει προσφέρει πολεμοφόδια στη Συρία» για να τα χρησιμοποιήσει στην καταστολή του κίνηματος αμφισβήτησης του Άσαντ. Ο ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, διοικητής των Qods (των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης) βρισκόταν στη Δαμασκό τον Ιανουάριο, διευκρίνισαν αυτές οι πηγές.

Όσον αφορά τη θέση της Γαλλίας στο θέμα μίας πιθανής αποστολής αραβικών στρατευμάτων στη Συρία, ο Ναντάλ δήλωσε: «Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε πλήρως την εμπλοκή του Αραβικού Συνδέσμου». Η επόμενη υπουργική συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου «αναμένεται να αποτελέσει μία ευκαιρία (...) για να συζητηθούν οι διαφορετικές επιλογές που μελετώνται για να δοθεί τέλος στη συριακή κρίση, η οποία αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της χώρας και ολόκληρης της περιοχής», πρόσθεσε.

kathimerini