Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Επίκειται παρέμβαση Μέρκελ-Σαρκοζί στο ελληνικό «κούρεμα»!

...σχολιάστε
Την παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί στη διαδικασία «κουρέματος» του ελληνικού χρέους προτίθενται να ζητήσουν οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας μας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), σκέπτεται να απευθύνει έκκληση στους δυο ηγέτες, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.


Ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε στην εφημερίδα ότι μία κατ' αρχήν συμφωνία πρέπει να έχει «κλείσει» έως το τέλος της  εβδομάδας, προκειμένου η διαδικασία της αναδιάρθρωσης να ολοκληρωθεί έγκαιρα - πριν από τη λήξη στις 20 Μαρτίου ελληνικών ομολόγων ύψους 14,4 δισ. ευρώ.

Ο κ. Νταλάρα εμφανίστηκε επικριτικός για τη στάση διαπραγματευτών της Ευρωζώνης σημειώνοντας ότι, δεν ανταποκρίνονται στο περίγραμμα της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου για την απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Καθιστώντας σαφείς τις «κόκκινες γραμμές» των διεθνών τραπεζικών κερδοσκοπικών κέντρων που εκπροσωπεί, ο κ. Νταλάρα ξεκαθαρίζει ότι, οι ιδιώτες επενδυτές δεν πρόκειται να αναλάβουν «παράλογες ζημιές», μέσου του επιτοκίου του νέου ομολόγου.

«Δεν αντιλαμβάνονται τη φύση μίας εθελοντικής συμφωνίας», διαμηνύει απειλητικά ο εκπρόσωπος του IIF.

Το ύψος του επιτοκίου των νέων 30ετών ομολόγων, εξάλλου, είναι ο λόγος πάνω στον οποίο προσκρούουν οι διαπραγματεύσεις για το PSI.

Διαβλέποντας πως ένα επιτόκιο λίγο κάτω από το 5%, το οποίο προέβλεπε η αρχική συμφωνία, είναι «ανεδαφικό» για την Ελλάδα, η Γερμανία  προτείνει 2%-3% ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται το ΔΝΤ.

Πάντως οι τράπεζες αντιδρούν ζητώντας τοκογλυφικά επιτόκια επικαλούμενες αύξηση της ζημιάς των επενδυτών από το 60% σε τουλάχιστον 80%, όσον αφορά την παρούσα αξία των ομολόγων τους.