Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η Ινδία θα πληρώνει σε χρυσό αντί για δολάρια το ιρανικό πετρέλαιο! Έκπληκτες οι αγορές πετρελαίου και χρυσού!

...σχολιάστε

Η Ινδία είναι ο πρώτος αγοραστής του ιρανικού πετρελαίου που συμφώνησε να πληρώνει για τις αγορές του σε χρυσό, αντί του αμερικανικού δολαρίου, όπως αναφέρουν πηγές του DEBKA καθώς και ιρανικές πηγές. Οι πηγές αναμένουν ότι και η Κίνα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ινδίας.
Η Ινδία και η Κίνα αγοράζουν περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ή 40 τοις εκατό των συνολικών εξαγωγών του Ιράν που ανέρχεται στα 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Και οι δύο είναι υπερδυνάμεις από την άποψη της κατοχής χρυσού.

Με το να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με την Τεχεράνη σε χρυσό, το Νέο Δελχί και το Πεκίνο επιτρέπουν στο Ιράν να παρακάμψει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής του τράπεζας και το εμπάργκο πετρελαίου που οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να του επιβάλουν. Η ΕΕ αγοράζει σήμερα περίπου το 20 τοις εκατό των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν.

Επιπλέον αναμένεται ότι τα τεράστια ποσά που σχετίζονται με τις συναλλαγές αυτές θα ενισχύσουν την τιμή του χρυσού και θα μειώσουν την αξία του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές.

Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης του Ιράν μετά την Κίνα και αγοράζει ιρανικό αργό αξίας περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ή περίπου το 12 τοις εκατό της κατανάλωσης του. Το Δελχί σκοπεύει να εκτελεί τις συναλλαγές του μέσα από δύο κρατικές τράπεζες:  την τράπεζα UCO με βάση την Καλκούτα και την Halk Bankasi (Λαϊκή Τράπεζα), την έβδομη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας,η οποία είναι κρατική.

Μια ινδική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν τις επιλογές πληρωμής ενόψει των νέων κυρώσεων.Οι δύο πλευρές ανάφεραν ότι έχουν συμφωνήσει ότι η πληρωμή για την αγορά του πετρελαίου θα γίνεται εν μέρει σε γιεν και εν μέρει σε ρουπίες. Η μετάβαση στην πληρωμή σε χρυσό κρατήθηκε μυστική.

Η Ινδία με αυτό τον τρόπο ενώνεται με την Κίνα στην μη επιβολή κυρώσεων στο Ιράν. Η Τουρκία ανακοίνωσε δημοσίως την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα προχωρήσει σε κυρώσεις κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν αν δεν του έχουν επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η απόφαση της ΕΕ τη Δευτέρα απαγορεύει την υπογραφή νέων συμβάσεων πετρελαίου με το Ιράν και αποφασίζει τη σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων συναλλαγών μέχρι την 1η Ιουλίου 2012.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν επίσης το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, η οποία χειρίζεται όλες τις συναλλαγές πετρελαίου της χώρας.
Ωστόσο, η ζημία που αυτές οι κυρώσεις μπορούν να προκαλέσουν στην ιρανική οικονομία ουσιαστικά έχουν μετριαστεί, αφού οι πληρωμές για το πετρέλαιο θα διοχετεύονται μέσω τουρκικών και ινδικών  κρατικών τραπεζών. Η Κίνα από την πλευρά της έχει δηλώσει την αντίθεσή της στην επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.
Πηγή του DEBKA αποκαλύπτει ότι η Τεχεράνη έχει δημιουργήσει δίκτυο εναλλακτικών χρηματοδοτικών μηχανισμών με την Κίνα και τη Ρωσία για να πληρώνεται για το πετρέλαιο σε άλλα νομίσματα εκτός δολαρίου. Τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα διατηρούν άκρα μυστικότητα σε σχέση με αυτούς τους μηχανισμούς.