Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η ΕΕ αποφασίζει σήμερα για το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο και τις κυρώσεις στην κεντρική του τράπεζα. Τι θα γίνει με τις ελληνικές εισαγωγές πετρελαίου;

...σχολιάστε

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα σε νέες οικονομικές κυρώσεις ενάντια στο Ιράν με σκοπό να εμποδίσουν το πυρηνικό του πρόγραμμα. Στις κυρώσεις συμπεριλαμβάνεται το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο. Η Ευρώπη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης του Ιράν, μετά την Κίνα.


 Η Δύση πιστεύει ότι το Ιραν σκοπεύει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Η Τεχεράνη λέει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Εκτός από το εμπάργκο στο πετρέλαιο, η ΕΕ θα εφαρμόσει κυρώσεις στην ιρανική κεντρική τράπεζα και θα αποκλείσει τις συναλαγές σε χρυσό με την κυβέρνηση, όπως δηλώνουν διπλωματικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων  μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ το περασμένο διάστημα, η Ελλάδα και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης άσκησαν μεγάλες πιέσεις για μια μεγάλη περίοδο χάριτος, ώστε να περιορίσουν το οικονομικό κόστος ενός εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

Ειδικότερα η Ελλάδα εξαρτάται σοβαρά από το ιρανικό πετρέλαιο, αφού το ένα τέταρτο των εισαγωγών της προέρχονται από το Ιράν και δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βρει εναλλακτικές πηγές εισαγωγής.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν να εφαρμοστεί το εμπάργκο σε φάσεις, επιτρέποντας στα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια να τηρηθούν για πολλούς μήνες μετά την επιβολή των κυρώσεων.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η "περίοδος χάριτος" αναμένεται να τελειώσει την πρώτη Ιουλίου και επίσης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την ιδέα μιας εκ των προτέρων αξιολόγησης των επιπτώσεων και του κόστους των κυρώσεων.

Θα διαβεβαιώσουν επίσης την Αθήνα ότι θα εξακολουθήσει να είναι σε θέση να αγοράζει πετρέλαιο σε λογικές τιμές, όταν το εμπάργκο τεθεί σε ισχύ. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αγοράζει ιρανικό αργό με προνομιακούς οικονομικούς όρους. Επίσης, πολλές πετρελαιοπαραγωγές χώρες αρνούνται να προμηθεύσουν την Ελλάδα με πετρέλαιο από τον φόβο μιας πιθανής ελληνικής αδυναμίας πληρωμών.

"Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι η καλύτερη και δικαίως μας ζητούν βοήθεια στο να βρουν μια λύση" δήλωσε ανώτατος αξιωτατούχος της ΕΕ στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Η άνευ προηγουμένου προσπάθεια να βγάλουν από τις διεθνείς αγορές τα 2.600.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου ημερησίως, έχει κρατήσει τις παγκόσμιες τιμές σε υψηλά επίπεδα, πιέζοντας προς τα κάτω το Rial, το νόμισμα του Ιράν, και έχουν προκαλέσει αύξηση του κόστους των βασικών αγαθών για τους Ιρανούς.

Μια διπλωματική πίεση βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με αξιωματούχους, για να εξασφαλιστούν προμήθειες από άλλους παραγωγούς. Η Σαουδική Αραβία, η κορυφαία παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι θα αυξήσει την παραγωγή της κατά περίπου 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ακόμα όμως και αν λυθεί το ποιός θα καλύψει την παραγωγή πετρελαίου, μια καλή ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι το πόσο θα φτάσει η τιμή του βαρελιού; Και σε ποιά τιμή θα το προμηθεύεται η Ελλάδα;
Επίσης, αφού η Κίνα δεν συμμετέχει στο εμπάργκο και θα συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν στις χαμηλότερες τιμές που το αγοράζει, δεν θα γίνει ακόμα περισσότερο ανταγωνιστική σαν οικονομία σε σχέση με την ήδη προβληματική οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μήπως το εμπάργκο συμφέρει τις ΗΠΑ αλλά όχι την Ευρώπη;

Η ψείρα