Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η Τουρκία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση της από το ιρανικό πετρέλαιο

...σχολιάστε
Το τουρκικό διυλιστήριο Tupras σχεδιάζει να μειώσει τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου και θα συναντηθεί με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας αυτό το μήνα, όπως δήλωσε την Πέμπτη πηγή που γνωρίζει τη στρατηγική της εταιρείας, καθώς η Δύση σκοπεύει να μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.

Η Τουρκία εισάγει περισσότερο από 30 τοις εκατό της ημερήσιας κατανάλωσης της από το Ιράν και μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποια ένδειξη ότι θα ακολουθήσει την ΕΕ στο εμπάργκο του ιρανικού πετρελαίου.

.
"Δεν νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να καλύψει όλες τις απαιτήσεις. Οα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει τις απαιτήσεις της Κίνας, της Κορέας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας", δήλωσε η ίδια πηγή. "Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να υποκαταστήσει το πολύ την μισή εισαγωγή της εισαγωγής της Τουρκίας σε ιρανικό πετρέλαιο".
Είπε επίσης ότι η Τουρκία σχεδιάζει να συναντηθεί με προμηθευτές πετρελαίου από τη Ρωσσία, το Αζερμπαϊτζαν και τη Δυτική Αφρική. "Το Tupras έχει αρχίσει τον τελευταίο καιρό να αγοράζει αργό από τα Ουράλια".

Παρόλο που η Ευρωπαϊκή ένωση είναι πολύ πιθανό να συμφωνήσει στην επιβολή εμπάργο στο Ιραν τη Δευτέρα, σύμφωνα με  δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας την Πέμπτη, θα πάρει χρόνο μέχρι το εμπάργκο να εφαρμοστεί πραγματικά.

Οι ιταλικές, οι ελληνικές και οι ισπανικές εταιρείες που προμηθεύονται πετρέλαιο από το Ιράν ζητούν εξάμηνη παράταση.

Ακόμα όμως και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει τελικά κυρώσεις, είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει σοβαρός αντίκτυπος στα εισοδήματα του Ιράν. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής του ιρανικού αργού και αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων. Επίσης η Ινδία, που προμηθεύεται το 12 τοις εκατό των αναγκών της σε αργό από το Ιράν δήλωσε ότι θα συνεχίσει να προμηθεύεται από την Ισλαμική Δημοκρατία.