Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η Eλλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπεία

...σχολιάστε
Σε  άρθρο της στις 15 Ιανουαρίου, η telegraph εκφράζει φόβους ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χρεοκοπεί τα τελευταία 60 χρόνια, καθώς η χώρα προσπαθεί να διασώσει τις συνομιλίες για την ανταλλαγή ομολόγων που κατέρρευσαν. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Ελλάδα, καθώς η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί πριν τις 20 Μαρτίου.


Την Παρασκευή το βράδυ οι διαπραγματεύσεις τριών μηνών βρέθηκαν σε αδιέξοδο εν μέσω ενός κύμματος υποβαθμίσεων πολλών ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας από τη Standard & Poor's.
 Η αναπάντεχη κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στον ιδιωτικό τομέα, έφερε τη χώρα ένα βήμα πριν τη χρεοκοπεία, μετά την αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία στην εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με "κούρεμα" 50%.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Τετάρτη για να "γεφυρωθούν οι διαφορές", αλλά πολλοί ειδικοί διατηρούν μια σκεπτικιστική στάση για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την Ελλάδα, αφού μια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί πριν τις 20 Μαρτίου και η χώρα να έχει λάβει  μέχρι τότε τη δόση των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ έτσι ώστε να μπορέσει να πληρώσει 14.5 δισεκατομμύρια ευρώ για ομόλογα που λήγουν την συγκεκριμμένη ημερομηνία.

telegraph