Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Τα σύννεφα του Πολέμου πυκνώνουν...

...σχολιάστε
Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν περισσότερα πολεμικά πλοία στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, με το αεροπλανοφόρο USS  Carl Vinson να εισέρχεται στην Αραβική Θάλασσα. Η Ουάσιγκτον επίσης κερδίζει την Ιαπωνία και την Ινδία στον πόλεμο του εμπάργο κατά του Ιρανικού πετρελαίου.
Το Πεντάγωνο αρνείται ότι το USS ο Carl Vinson έχει αποσταλεί στην περιοχή του Κόλπου εξαιτίας της έντασης στα στενά του Ορμούζ.
"Είναι γεγονός ρουτίνας, προγραμματισμένης πριν από πολύ καιρό, δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο σ' αυτό",δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου John Kirby.


Το Carl Vinson, που μεταφέρει 80 αεροπλάνα και ελικόπτερα στο πλοίο και υποστηριζόμενο από ένα ταχύπλοο σκάφος, καταστροφέα, δεν έχει περάσει μέσα από την του Στενών του Ορμούζ, τα οποία το Ιράν απειλεί να μπλοκάρει, εάν η Δύση επιβάλλει εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου του.
Σύμφωνα με το αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Fox News, η ομάδα είναι τώρα στην Αραβική Θάλασσα. Το Πεντάγωνο λέει ότι τα πολεμικά πλοία έχουν φτάσει "όχι στον Κόλπο", αλλά στην περιοχή ευθύνης του πέμπτου στόλου των ΗΠΑ. Αυτή, εκτός από τον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν, περιλαμβάνει την Ερυθρά Θάλασσα και ορισμένα τμήματα του Ινδικού Ωκεανού.

Αν και τώρα η Ουάσιγκτον λέει ότι το USS John C. Stennis, το οποίο διέσχισε τα στενά του Ορμουζ στις 29 Δεκεμβρίου δεν αναμένεται να επιστρέψει στο κόλπο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι άλλο ένα  αεροπλανοφόρο είναι έτοιμο να ενωθεί με το Carl Vinson. Αυτό είναι το USS Abraham Lincoln, το οποίο σήμερα βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό και καθ 'οδόν προς την ομάδα του Carl Vinson.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στείλει επίση στα νερά του Κόλπου ένα από τα νεότερα πολεμικά πλοία του, το αντιτορπιλικό HMS Daring Τύπου 45 του Βασιλικού Ναυτικού που εκτέλεσε την αποστολή "ρουτίνας" να αντικαταστήσει μια φρεγάτα την προηγούμενη εβδομάδα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ενώθηκε με τις ΗΠΑ με στόχο να μην επιτρέψει στο Ιράν να εμποδίσει την κυκλοφορία στα Στενά του Ορμούζ, το οποίο συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τον κόλπο του Ομάν. Η σκληρή ρητορική της Τεχεράνης προκλήθηκε από την προοπτική ενός διεθνούς εμπάργκο στο πετρέλαιο του που βασίζεται στον ισχυρισμό ότι το Ιράν σχεδιάζει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Περισσότερα μέλη στο κλαμπ «Κυρώσεις στο Ιράν»


Σε συνδυασμό με τους πολεμικούς χειρισμούς , η Ουάσιγκτον επίσης τροχίζει το τσεκούρι της απελώντας την οικονομία του Ιράν.Οι αμερικανοί διπλωμάτες έχουν επιδoθεί σε μια πολεμική εναντίον του Ιράν για να πείσουν άλλες χώρες για την ανάγκη τιμωρίας του Ιράν, με βάση την απειλή ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα θα μπορούσε να αποκλίνει από την παραγωγή ενέργειας, στην παραγωγή πυρηνικών όπλων.
Την Πέμπτη, η Ουάσιγκτον επιβλήθηκε στην Ιαπωνία, η οποία είναι σημαντικός εισαγωγέας του ιρανικού αργού, έτσι ώστε να επιβάλει εμπάργο στο πετρέλαιο της Τεχεράνης. Η Ιαπωνία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Jun Azumi, εισάγει περίπου 10 τοις εκατό των αναγκών της σε πετρέλαιο από το Ιράν.
"Σχεδιάζουμε να αρχίσουν να περιορίζουμε αυτό το 10 τοις εκατό, το συντομότερο δυνατόν με έναν προγραμματισμένο τρόπο", δήλωσε ο Azumi.
Στην Ινδία, η κυβέρνηση επίσης δεν επιδιώκει “να αμφισβητήσει” την  αμερικανική καθοδήγηση, όπως δηλώνει το Reuters, επικαλούμενο πηγές του στο υπουργικό συμβούλιο της Ινδίας, η οποία δαπανά 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιρανικό πετρέλαιο ετησίως και είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου της Τεχεράνης μετά το μεγαλύτερο πελάτη του, την Κίνα.
Η Κίνα την Τετάρτη αντέδρασε ψύχραιμα στις προσπάθειες των ΗΠΑ. Το Πεκίνο χτύπησε τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διασυνδέονται με την ιρανική Κεντρική Τράπεζα,τις οποίες ενέκρινε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

"To να τοποθετήσετε το εσωτερικό δίκαιο μιας χώρας πάνω από το διεθνές δίκαιο και να πιέσετε τους άλλους  να υπακούσουν, δεν είναι λογικό», δήλωσε ο κινέζος Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Liu Weimin.
Η Κίνα, καταναλώνει έως και 30 τοις εκατό των Ιρανικών εξαγωγών αργού ημερησίως και εμφανίζεται ως βασικός παράγοντας στο παιχνίδι των κυρώσεων.
Εν τω μεταξύ, με την κλιμάκωση στα Στενά του Ορμούζ, το Αραβικό Εμιράτο του Abu Dhabi έχει επιταχύνει την κατασκευή ενός αγωγού παρακάμπτοντας αυτό το σημείο.  Η δοκιμή του αγωγού Fujairah έχει προγραμματιστεί μέχρι τον Μάιο, αναφέρει η ιστοσελίδα Emirates 24/7 news.
Η Fujairah έχει προδιαγραφές για τη μεταφορά 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα (mbpd). Τα Tanker επί του παρόντος  μπορούν να περάσουν έως και 17 mbpd μέσα από το στενό.

Δεν καθησυχάζει την Ουάσιγκτον το ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται επί τόπου και παρακολουθεί στενά τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.
“Το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο; Όχι, όμως γνωρίζουμε ότι προσπαθούν να αναπτύξουν μια πυρηνική δύναμη. Και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Και κόκκινη γραμμή μας στο Ιράν είναι «Να μην αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο", δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λέων Πανέτα.
Η κύρια πηγή εσόδων του Ιράν, οι  εξαγωγές πετρελαίου είναι σε κίνδυνο. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις που θα περιπλέξουν σημαντικά τις συναλλαγές μέσω της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν. Το Ιράν είναι επίσης κοντά στο να χάσει την Ευρώπη ως πελάτη.
Στριμωγμένο από εξοντωτικές κυρώσεις, το Ιράν απείλησε ότι θα μπλοκάρει τα στενά του Ορμούζ - μια ζωτική αρτηρία του πετρελαίου μέσω των οποίων μεταφέρεται το ένα έκτο του πετρελαίου στον κόσμο.
Οι ΗΠΑ απάντησαν μετακινόντας τον πέμπτο στόλο τους στην περιοχή, λέγοντας ότι αν το Ιράν αποκλείσει τα Στενά, θα επιτεθούν.
Οι ειδικοί λένε ότι η πολιτική απομόνωσης του Ιράν μπορεί να οδηγήσει σε άλλες απειλές από την Τεχεράνη και την πιθανότητα ότι μια μέρα θα τις πραγματοποιήσουν.
Η Ουάσιγκτον στέλνει μηνύματα ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτή την πιθανότητα, ή τουλάχιστον θέλει να πιστεύει ο καθένας ότι είναι έτοιμη.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι απλά ένας πόλεμος των λέξεων, και καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μια ολομέτωπη σύγκρουση, εξετάζοντας τι καταστροφή θα είναι για ολόκληρη την περιοχή. Μπορεί να είναι ένας πόλεμος των λέξεων, αλλά οι πράξεις είναι κάτι που φαίνεται ήδη.
Χιλιάδες είναι τα αμερικανικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί και εγκατασταθεί στο Ισραήλ . Ένας Αμερικανός πολίτης στο Ιράν καταδικάστηκε σε θάνατο για κατασκοπεία.

Μια ματιά πίσω στην ιστορία : η δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας, του κληρονόμου του Αυστρο-ουγγρικου θρόνου, το 1914 έθεσε σε κίνηση μια σειρά γεγονότων που οδήγησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όσον αφορά το Ιράν σήμερα, η δυνατότητα αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να γίνει η σκανδάλη. Ή θα μπορούσε να είναι η δολοφονία του αμερικανού πολίτη.
Το Ιράν θα μπορούσε να αισθανθεί στριμωγμένο, και ως εκ τούτου να κάνει δραστικές κινήσεις. Αυτή τη στιγμή είναι ένας πόλεμος των λέξεων. Αλλά μια σφαίρα να πέσει και η πυριτιδαποθήκη  μπορεί να ανατιναχθεί. Το ερώτημα είναι: τι πρόκειται να παρέχει τη θανατηφόρο σπίθα;

rt