Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ACTA: Το μυστικό εργαλείο λογοκρισίας που έχει αναστατώσει το ίντερνετ

...σχολιάστε

Όσο ο κυβερνοχώρος στρέφει την προσοχή του στις νομοθεσίες SOPA και PIPA στις ΗΠΑ, η ACTA,(συμφωνία για την καταπολέμηση της παραχάραξης των εμπορικών συμφωνιών),έχει αθόρυβα υπογραφεί και επικυρωθεί από το μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου και αποτελεί αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη απειλή για την ελευθερία στο Διαδίκτυο.

Η ACTA είναι επισήμως ενεργη από το 2008, και υπογραφτηκε από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα το 2011. Όλες οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών και μόνο χάρη στους Διαδικτυακούς ακτιβιστές όπως οι  Anonymous έχει γίνει ευρύτερα γνωστή η συμφωνία και η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει.
Πρόσφατα οι  Anonymous έστρεψαν την προσοχή τους στην Πολωνία, όπου αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι θα υπογράψουν την αμφιλεγόμενη Συνθήκη ACTA στις 26 Ιανουαρίου. Μια σειρά επιθέσεων στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης την είχε παραλύσει για δύο ημέρες, και από τότε, αρκετές πολωνικές ιστοσελίδες  έχουν ανακοινώσει ότι θα αναρτήσουν μαύρη σελίδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη Συνθήκη, όπως έκαναν προσφάτως ιστότοποι σαν την Wikipedia, την Redditt,την BoingBoing κ.α
Παρόλες τις αντιδράσεις, οι Πολωνοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα υπογράψουν τη συμφωνία όπως έχει προγραμματιστεί. Ο υπουργός Michal Boni μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Donald Tusk, δήλωσε: "Η συμφωνία ACTA δεν αλλάζει με κανένα τρόπο τους Πολωνικούς νόμους ή τα δικαιώματα των χρηστών του Διαδικτύου και τη χρήση του Διαδικτύου". Η ειρωνεία είναι ότι η ACTA θα κάνει ακριβώς αυτό. Θα υπερισχύσει των κυρίαρχων νόμων των συμμετεχόντων κρατών, ιδιαίτερα στο θέμα της παρακολούθησης ISP.
Η ACTA είναι πλέον παγκόσμια, αφού χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Ιαπωνία και όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έχουν επικυρώσει. Θεωρητικά έχει φτιαχτεί "για τη δημιουργία νέων νομικών προτύπων για την πνευματική ιδιοκτησία, καθώς και την αυξημένη διεθνή συνεργασία, ένα παράδειγμα της οποίας θα είναι η αύξηση της ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου των συμβαλλομένων χωρών".
Στην πραγματικότητα, τα μέτρα της ACTA τα έχουν επεξεργαστεί παρασκηνιακά πολιτικοί,μέσα μαζικής ενημέρωσης και μεγιστάνες της βιομηχανίας κατά τέτοιο τρόπο ώστε στο πλαίσιο αυτής της νέας συνθήκης οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου θα αστυνομεύουν όλα τα δεδομένα που διέρχονται από αυτά, γεγονός που τους καθιστά νομικά υπεύθυνους για ό,τι οι χρήστες τους κάνουν on-line. Και αν κάνετε κάτι που θεωρείται «παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων», όπως για παράδειγμα να κάνετε ένα τατουάζ με σχέδιο από το λογότυπο μιας εταιρείας ή να πάρετε μια φωτογραφία και να την ποστάρετε κάπου, θα υποστείτε συνέπειες όπως το να αποσυνδεθείτε από το Internet, να πληρώσετε πρόστιμο ή ακόμη και να πάτε φυλακή.
Αυτό βέβαια, απειλεί ολόκληρη την ιδρυτική ιδέα του Διαδικτύου που είναι η ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών.
Αλλά η ACTA δεν σταματά εκεί. Υπερβαίνει τα όρια του Διαδικτύου. Αν περάσει η ACTA θα επιβάλει ένα παγκόσμιο πρότυπο για την κατοχύρωση των σπόρων προς σπορά, η οποία θα καταργήσει τους ανεξάρτητους, τοπικούς αγρότες και να κάνει τον κόσμο να εξαρτάται απόλυτα από τους κατόχους των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, (δηλαδή τις "μεγάλες εταιρείες"), για τις προμήθειες.
Η συμφωνία αναφέρει ότι πρέπει να υπογραφεί και να κυρωθεί από όλους μέχρι το 2013, αλλά η φαινομενικά μεταγενέστερη προθεσμία, δεν είναι λόγος εφησυχασμού. Και αν η μυστικότητα που την περιβάλλει  εξακολουθήσει,μπορεί να τεθεί σε ισχύ αθόρυβα, χωρίς κανένας να το αντιληφθεί.

πληροφορίες απο rt