Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ο Ομπάμα ανακοινώνει νέες σκληρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

...σχολιάστε
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε εντολή για το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης του Ιράν  που υπάρχουν στην Αμερική και στις τράπεζες των ΗΠΑ στο εξωτερικό.


«Οι πρόσθετες κυρώσεις είναι επιβεβλημένες, ιδιαίτερα υπό το φως των παραπλανητικών πρακτικών της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν και άλλων ιρανικών τραπεζών με σκοπό να συγκαλύφθούν οι συναλλαγές τους και επίσης η ελλειπής καταπολέμιση των εσόδων του Ιράν από παράνομες δραστηριότητες", δήλωσε ο Ομπάμα σε επιστολή του προς το Κογκρέσο.

Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι οι ιρανικές οικονομικές δραστηριότητες θέτουν σε "συνεχή και απαράδεκτο κίνδυνο" το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η εντολή αυτή, εμποδίζει όλα τα ιρανικά περιουσιακά στοιχεία που θεωρείται ότι εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στα ξένα υποκαταστήματα των αμερικανικών τραπεζών, από το να μεταφερθούν, να εισπραχθούν, να εξαχθούν ή να αποσυρθούν.

Η απόφαση του Ομπάμα έρχεται μόλις τέσσερις μέρες μετά από την απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ για νέες οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν, οι οποίες στόχευαν σε συγκεκριμένες εταιρείες που εμπλέκονται σε κοινά έργα εξόρυξης ουρανίου και στους οργανισμούς που προμηθεύουν το Ιράν με όπλα.

Προηγουμένως, το Κογκρέσο είχε περάσει κυρώσεις που στόχευαν στα ιδρύματα που συναλλάσσονται με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν.

rt